dimarts, 29 d’abril del 2014

Exposen una maqueta de la Sagrada Família a Hong Kong

Exposen una maqueta de la Sagrada Família a Hong Kong

Un centre comercial de la ciutat xinesa acull una reconstrucció feta amb paper fins l'1 de juny


Un centre comercial de Hong Kong acull una maqueta de 10 metres d'alçada feta amb paper de la Basílica de la Sagrada Família, obra de l'arquitecte Antoni Gaudí.
La maqueta estarà exposada al públic fins l'1 de juny en el marc de la mostra 'Exposició de l'arquitectura de Gaudí', organitzada per Times Square Hong Kong, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

dimecres, 23 d’abril del 2014

El *Jenga Hotel, l'hotel més divertit del món

El *Jenga Hotel, l'hotel més divertit del món

Està fet amb contenidors apilats *customizables que grans signatures poden "patrocinar" amb la seva *publicida

Oci| 23/04/2014 -
El Jenga Hotel, el hotel más divertido del mundo
Vista del Jenga Hotel Gtres
El Jenga Hotel, el hotel más divertido del mundo
L'hotel *concept de l'estudi d'arquitectura *OVA *Studio, el *Jenga Hotel *Gtres

La Vanguardia
Traduit per SoftCatalà
Barcelona. (Redacció)- L'estudi d'arquitectura amb seu a Hong Kong *OVA *Studio, ha dissenyat el *Hive *Innhotel-*jenga, el que és molt probablement el projecte d'hotel més divertit del món. Va ser desenvolupat per al Premi a la Innovació Radical i inspirat per les dues tendències que prevalen avui dia al món de l'arquitectura: la màxima flexibilitat i la mobilitat.

L'hotel està fet de dotzenes de contenidors de transport reciclats i apilats uns damunt de l'altres i *customizados per donar forma a cadascuna de les habitacions i estades diferenciades. Els contenidors es poden llevar o inserir en funció de les necessitats. Té una estructura de reixeta sobre la qual se situa un o un altre contenidor sense afectar als quals se situen per damunt o per sota dels ja col·locats.

El projecte destaca perquè es pot utilitzar com a suport publicitari per temps limitat. Grans marques podran per patrocinar habitacions com si es tractés d'una tanca publicitària; aquestes habitacions es poden usar per un temps limitat abans de ser reemplaçades per altres contenidors "patrocinats" per una altra companyia, entre les empreses que poden estar interessades en aquest tipus de suports estan *Nikon, Puma, Ferrari i *Gucci.

dijous, 10 d’abril del 2014

Homenatge a J.M. Subirachs

09/04/2014

Homenatge a J.M. Subirachs

Subirachs, que va traspassar ahir, va ser un dels creadors de referència de l’art català de la segona meitat del segle XX

Joan Gil Gregorio

Membre de l’Associació Catalana de Crítics d'Art

Artista polifacètic i català universal, Josep M.Subirachs (Barcelona, 1927-2014) va morir ahir als 87 anys. Amb aquestes línies, volem retre un sentit homenatge a un creador que es va lliurar a l’art i a la cultura del seu país.

Format en la tradició del noucentisme, ha estat un dels creadors de referència de l’art català de la segona meitat del segle XX. No només pel faraònic projecte de la façana de la Passió de la Sagrada Família, sinó també perquè és un dels creadors catalans que més escultures públiques i privades ha realitzat en las darreres dècades. Ja a l’inici de la seva trajectòria, Subirachs va aconseguir materialitzar una escultura diferent de la convencional que es feia aleshores al nostre país.

Són moltes les persones que actualment identifiquen Subirachs com l’autor d’aquesta intervenció escultòrica, però obliden la seva altra obra. Ja sia per la magnitud, per la originalitat o per les apassionades polèmiques que ha suscitat, la intervenció escultòrica en el temple català ha eclipsat la resta de la seva producció, emmascarant la incidència de les innovadores aportacions a la història de l’art català del segle XX. La seva obra, caracteritzada pel rigor formal i per un alt domini de la tècnica, s’ha desplegat en direccions ben diverses: des dels dibuixos i gravats, passant pels formats escultòrics, fins a les intervencions públiques. El seu treball s’ha mogut entre la monumentalitat arquitectònica i l’objecte preciosista, entre el Renaixement i el Barroc, entre l’escultura i la pintura, entre la modernitat i la tradició, entre la figuració i l’abstracció… una tensió entre pols oposats que equilibra una personalitat desbordant i creativa. És per això que ha imposat un nou concepte d’escultura a Catalunya, posseïdor d’un alt domini de la tècnica i d’una escrupolositat formal.

A més d’una notable projecció internacional, amb innombrables exposicions individuals, reiterades participacions en mostres col·lectives i obres emplaçades en ciutats i museus d’arreu del món, és especialment destacable la presència de la producció de Subirachs arreu de Catalunya amb obres monumentals carregades de simbologia nacionalista: porta de bronze que comunica el Palau del Lloctinent amb el Saló del Tinell (Barcelona, 1975), monument a Ramon Llull (Montserrat, 1977), altar i relleu de la porta de la capella del Santíssim (Montserrat, 1978), monument al redreçament de la Generalitat de Catalunya (Cervera, 1982), monument a Francesc Macià (Vilanova i la Geltrú, 1983), monument a Pau Casals (Sant Salvador del Vendrell, 1984), monument a Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1986), monument al Mil·lenari de Catalunya (Tarragona, 1990), monument a Francesc Macià (Barcelona, 1991).També, el seu llegat inclou 'Evocació marinera', la primera escultura abstracta que es va col·locar als carrers de Barcelona, el monument a Narcís Monturiol o la porta de la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Subirachs va ser reconegut com a Cavaller de l'Ordre de les arts i les lletres de França, amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or del Mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona. També va rebre la Medalla d'Honor de la Reial Acadèmia de Belles arts de Santa Isabel d'Hongria, la Medalla de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Medalla d'Or del Fons Internacional de Pintura de Barcelona.
Subirachs
Josep Maria Subirachs

RECORDANT SUBIRACHS A CERVERA.

 08.04.14 .
RECORDANT SUBIRACHS A CERVERA.
Mor a 87 anys l'escultor Josep Maria Subirachs.
Són prop de tres quarts de dotze del migdia del 8 d'abril del 2014, quan estic acabant un dels meus articles, un força actual, quan veig que la notícia que surt a TV3, dient que s'ha mor en Josep Maria Subirachs als seus 87 anys a causa d'una malaltia neurodegenerativa, i que va esdevenir ahir a dos quarts de deu de la nit. Sabem que Subirachs ha sigut i és un dels nostres principals escultors contemporis i que ha esdevingut universal, tant com a català i com artista, i que a part de la seva gran obra personal està repartida arreu de Catalunya i del món, encara que la seva gran fama, li ha vingut al darrere de l'any 1986 que fou elegit per la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, - a proposta de Jordi Bonet, que fou fins fa pocs anys l'Arquitecte- Director del Temple, i com diu ell: “Gràcies a l'obra que li vaig veure de la “Vingen del Camino” de Lleó“, que jo anant cap Astorga he vist, gaudit i ús aconsello - , a fer la part escultòrica de la façana de la Passió de la Sagrada Família i que va començar l'any 1987 i que si va dedicar fer durant més de vint anys i així ha esdevingut la seva obra magna i la més mediàtica.
És  després d'això que canvio totalment de registre i em poso a fer una glosa d' aquest gran artista plàstic que vaig conèixer a Cervera a principis dels anys vuitanta , un artista que admirava, i que he seguit admirant i m'ha frapat el seu traspàs d'avui.
El Subirachs que vaig conèixer a Cervera.
Permeteu-me explicar primerament quan vaig conèixer al Josep Maria Subirachs. Devia ser l'anys 1981 o 82 (...), quan Subirachs estava acabant la que jo, anomeno la seva obra cerverina - recordem que en aquesta època a Josep Maria Subirachs encara no se li havia fet l'encàrrec de la Façana de la Sagrada Família (1986), que va començar el 1987-, i la seva obra cerverina era i és, el Monument a la Generalitat de Catalunya, doncs recordem que a Cervera i no gaire lluny de la ubicació de l'esmentat monument, fou quan el 1359, el rei Pere el Cerimoniós va convocar les Corts Catalanes a Cervera i així s'inicià la Generalitat de Catalunya. Aquest Monument a la Generalitat obra de Subirachs està format per quatre columnes coniques de base quadrada  i que representen les quatre barres de la senyera, unes columnes que s'aixequen representant la recuperació de la Generalitat i a la vegada de Catalunya. En alguna d'aquestes columnes l'escultor hi va gravar molts fets de la història nacional catalana.

Conversa als peus del Monument.
Doncs si, al peu d'aquest Monument a la Generalitat de Catalunya a Cervera vaig l'honor de conèixer a Josep Maria Subirachs i tenir-hi una llarga conversa, vàrem parlar de la seva obra en general, del Monument, i de tutti quanti referent a l'art, i allí férem una certa amistat, i coincidirem l'any 1982 el mateix dia de la inauguració oficial del Monument, amb l'assistència del president de la Generalitat Jordi Pujol i que coincidia a la meitat justa de la seva primera legislatura.

Anys després ens vam trobar a Barcelona en una de les seves exposicions, recordo que era d'obra petita i seriada, ens saludarem i parlarem una estona, entre altres coses de Cervera i del seu Monument..., en aquella època em va regalar un dels seus catàlegs -llibre, i me'l dedica amb referències a la trobada cerverina, – tristament un catàleg que he perdut, per allò de cada bugada es perd un llençol- , recordo que parlarem del Monument i de la seva ubicació que ambdós coincidirem que s'hagués tingut de posar en un lloc més adient, on no si tingués d'anar ex profès i fes més patxoca.
Coincidirem d'altres vegades però això ja és una història.

Víctor Lluelles i Cardona

Andrea *Palladio (1) La Rotonda

Andrea *Palladio (1) La Rotonda

 (Itàlia, 1508-1580)


Biografia: Arquitecte italià del renaixement tardà, un dels més importants de la història de l'arquitectura occidental.

 Va néixer a Pàdua el 30 de novembre de 1508 i va començar la seva formació com a simple picapedrer. El seu nom autèntic era Andrea vaig donar *Pietro *dalla *Gondola, però va canviar el seu cognom pel de *Palladio (en honor a *Pallas, deessa grega de la saviesa) a partir de la tutela del poeta *Giangiorgio *Trissino, que va supervisar els seus estudis d'arquitectura. *Trissino li va portar a Roma, on *Palladio va analitzar les ruïnes clàssiques i va estudiar a fons els tractats de Vitruvi, l'únic llegat teòric de l'arquitectura romana. El fruit de les seves recerques va ser la publicació del llibre Li *Antichità digues Roma (1554), considerat durant més de dos segles com la millor guia sobre les ruïnes de la ciutat eterna.

 Una de les seves primeres obres de gran envergadura va ser la transformació (començada en 1549) del recinte exterior del *Palazzo *dalla *Ragione o Basílica, l'ajuntament de *Vicenza. En aquesta ciutat i els seus voltants va construir nombrosos edificis residencials i públics. Entre ells destaquen els palaus *Chiericatti, *Thiene i *Valmarana, i les viles *Badoer, *Barbaro (en *Maser), *Emo, La Rotonda i Vila *Foscari, en *Malcontenta vaig donar Mira. Entre 1560 i 1580 també va construir diverses esglésies a Venècia, entre les quals sobresurten Sant Francesco *della *Vigna, Sant Giorgio *Maggiore i *Il *Redentore.



La seva última gran obra va ser el teatre olímpic de *Vicenza, que va finalitzar *Vincenzo *Scamozzi després de la seva mort. Encara que el seu estil arquitectònic té els seus antecedents immediats en l'obra dels mestres de l'alt renaixement, com *Donato *Bramante (que al seu torn es va inspirar en la tradició constructiva de l'antiga Roma), *Palladio sempre va conrear una interpretació pròpia dels motius romans, derivada de l'estudi directe de l'arquitectura antiga. Va combinar lliurement molts dels elements del llenguatge clàssic, d'acord amb les exigències de l'emplaçament o de les necessitats funcionals de cada edifici i en aquest sentit se li pot considerar com un arquitecte *manierista.


No obstant això, al mateix temps va compartir la cerca renaixentista de les proporcions harmòniques, i les seves façanes es caracteritzen per una excepcional elegància basada en la senzillesa —gairebé austera— i la serenitat compositives. *Palladio va ser el primer arquitecte que va desenvolupar un sistema organitzat per a les disposició de les habitacions privades. També va ser el primer que va situar en edificis residencials pòrtics amb frontons, propis dels temples clàssics, com els quals es poden contemplar en les quatre façanes idèntiques de Vila Rotonda, compostes per sis columnes jòniques sobre un elevat *podium precedit per una escalinata.



 Els edificis de *Palladio sovint incorporaven solucions enginyoses, en ocasions per facilitar l'entrada de llum, o per fer més còmodes els trànsits entre diferents estades. En la basílica de *Vicenza, per exemple, va projectar una elegant façana formada per dos pisos de *arquerías on va emprar la finestra o motiu *serliano, conegut també com *palladiano (una obertura tripartida compost d'una banda central arquejada i més ampla que les dos laterals, separades per primes columnes), gràcies al com va poder estrènyer els pilars estructurals i amb això captar molta més llum per a l'espai interior. Una altra de les seves aportacions a la història de l'arquitectura van ser els tractats, entre els quals destaca I *quattro *libri *dell *Architettura (1570, segona edició en 1580), que es va convertir en un cànon per a l'arquitectura occidental dels segles esdevenidors.


Aquesta influència es va estendre sobretot per Anglaterra, on va aparèixer un corrent anomenat *palladianismo, que seguia fidelment els seus preceptes i regles compositives. Entre els seguidors d'aquesta tendència es trobaven arquitectes de la importància de *Inigo Jones o *sir Christopher *Wren, que al seu torn van ser antecessors d'alguns estils neoclassicistes, com el *neopalladianismo o el *georgiano anglesos i el federal d'Estats Units.
 © M.I.