dissabte, 25 d’octubre del 2014

Diseño gaudiniano para Navidad en el paseo de Gràcia

Diseño gaudiniano para Navidad en el paseo de Gràcia

Diseño gaudiniano para Navidad en el paseo de Gràcia
Recreación del nuevo diseño de la iluminación del paseo de Gràcia de Barcelona Amics del Passeig de Gràcia

Esta iluminación servirá para dos campañas navideñas | Su coste es de 222.595 euros, que serán cubiertos a partes iguales por la asociación y el Ayuntamiento

Barcelona | 24/10/2014 - 13:29h | Última actualización: 24/10/2014 - 14:05h
Diseño gaudiniano para Navidad en el paseo de Gràcia
Recreación del nuevo diseño de la iluminación del paseo de Gràcia de Barcelona Amics del Passeig de Gràcia
Lluís Sierra
Barcelona 
LA VANGUARDIA


Un diseño inspirado en la catenaria gaudiniana iluminará el paseo de Gràcia en una campaña navideña que se abrirá justo al acabar la reforma de esta vía comercial central de Barcelona.
Las lámparas con luces rojas y blancas que la Associació Amics del Passeig de Gràcia ha elegido por concurso estarán configuradas a partir de esas parábolas que reproducen la figura de una cadena colgante, sujeta por dos puntos. Una figura que Antoni Gaudí utilizó incluso girándola, para formar arcos.
La asociación presentó ayer en la fundació Tàpies el alumbrado que utilizará en la campaña navideña. El diseño elegido es obra del estudio barcelonés Lagranja Design. El alumbrado navideño se encenderá, en principio, el 21 de noviembre y en el caso de este paseo se alargará por los Jardinets de Gràcia, como se hizo en años anteriores. Las lámparas se situarán tanto sobre la calzada como las aceras. Poco antes han de haber acabado las obras de la reforma, salvo en la entrada a un aparcamiento subterráneo entre los cruces con Provença y Mallorca.
Esta iluminación servirá para dos campañas navideñas. Su coste es de 222.595 euros, que serán cubiertos a partes iguales por la asociación y el Ayuntamiento de Barcelona.

divendres, 24 d’octubre del 2014

El Park Güell pasa de 9 a 2,3 millones de visitantes al cobrar entrada

AIXÌ ÉS CONSERVARÀ...

El Park Güell pasa de 9 a 2,3 millones de visitantes al cobrar entrada

Descontando los vecinos, el 93.5% de los visitantes son extranjeros, el 0.5% catalanes y el 6% del resto de España | Uno de cada cinco visitantes acceden en grupos organizados y un 4,8% lo hacen sin pagar los 8 euros que vale visitar la zona monumental
Barcelona | 24/10/2014 - 10:36h | Última actualización: 24/10/2014 - 10:51h
El Park Güell pasa de 9 a 2,3 millones de visitantes al cobrar entrada
Park Güell, diseñado por Antoni Gaudí, uno de los espacios más emblemáticos de Barcelona Gtres

Barcelona 
LA VANGUARDIA
El objetivo de reducir la masificación turística del Park Güell cobrando entrada a los visitantes de la zona monumental del recinto ha sido cubierto con creces en el primer año de aplicación de esta nueva fórmula. El número de visitas, que en los últimos años de entrada libre, había superado los 9 millones (en algún momento de máxima concentración había llegado a contabilizarse la entrada de 1.200 personas en apenas un cuarto de hora) ha descendido con la introducción de taquillas -la entrada general a la zona monumental cuesta 8 euros- a 2,3 millones de visitantes, según una nota que ha hecho pública hoy el Ayuntamiento de Barcelona. Según los cálculos facilitados por los responsables del parque, el 5,6% de los visitantes del Park Gúell son vecinos que pasan diariamente por el recinto.
El total de visitantes del parque supone una ocupación del 68,3% del aforo que se estableció en su día como máxima afluencia. Uno de cada cinco visitantes acceden a la zona monumental en grupos organizados y un 4,8% lo hacen sin pagar, como titulares de la Tarjeta Rosa (personas), escuelas, menores de seis años y titulares del carnet Gaudir+BCN, que permite el acceso gratuito al parque y a otros lugares de interés patrimonial de la ciudad.
Las estadísticas revelan que el Park Güell sigue siendo, a pesar de la drástica reducción del número de visitantes, un lugar monopolizado por extranjeros. Descontando los vecinos, sólo un 0,5% de los visitantes proceden de Catalunya y el 6% del resto de España. Uno de cada cinco proceden de los países de la Unión Europea y los rusos representan un 7,5% del total. casi un 30% viene de América Latina, un 9,3% de Estados Unidos y un 8,8% de Canadá

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20141024/54418221851/park-guell-cae-visitantes-cobrar-entrada.html#ixzz3H3a7jd41
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia


Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20141024/54418221851/park-guell-cae-visitantes-cobrar-entrada.html#ixzz3H3b0wCLQ
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20141024/54418221851/park-guell-cae-visitantes-cobrar-entrada.html#ixzz3H3ahiMQk
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

dissabte, 18 d’octubre del 2014

El patrimonio cultural catalán genera 3.660 millones de impacto económico anual

El patrimonio cultural catalán genera 3.660 millones de impacto económico anual

Los museos con más ingresos son el de Dalí, en Figueres, y el de la Basílica de la Sagrada Familia 

Cultura | 26/09/2014 - 12:14h | LV 26/09/2014 - 12:27h
El patrimonio cultural catalán genera 3.660 millones de impacto económico anual
Un grupo de turistas accediento al Museu Salvador Dalí de Figueres a.camps/acn 

Barcelona (EUROPA PRESS). - El patrimonio cultural catalán genera unos 3.660 millones de euros anuales, según se desprende del 'Informe estratégico del sector del patrimonio en Catalunya: mapa y diagnóstico', presentado este viernes por el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, y el director general de Patrimonio, Joan Pluma.

En rueda de prensa, ha explicado que es la primera vez que se conoce esta cifra de forma transversal para el conjunto del sector: "Nunca las habíamos puesto juntas ni habían estado en el mismo proceso de trabajo", ha dicho sobre las cifras, cuyo estudio se enmarca en la celebración de las Jornadas Europeas del Patrimonio.

El informe ha tomado en consideración tanto el patrimonio tangible -museos, edificios, yacimientos arqueológicos y paleontológicos, bienes muebles, centros de documentación y archivos audiovisuales-; intangible -fiestas y asociaciones culturales-, y patrimonio natural -parques y reservas-.

Así, cruzando datos del Instituto de Estudios Turísticos del Gobierno, el impacto global del patrimonio es de 3.660 millones al año, empezando por los gestores del patrimonio -museos, colecciones y archivos-, que tienen unos presupuestos de 390,3 millones.

En un segundo nivel, el amplio abanico de empresas especializadas en patrimonio -como compañías de digitalización, almacenaje, transporte, realización de réplicas- ha registrado un volumen de negocio de 211,4 millones.

Sin embargo, también hay una industria no especializada en patrimonio que se incluye en esta cantidad de ingresos -32,2 millones generados- por realizar productos y servicios colaterales -como imprenta, diseño web, comunicación, limpieza, mantenimiento, seguros-.

Finalmente, el informe incluye en los ingresos totales el gasto de los turistas que afirman visitar Catalunya por motivos patrimoniales, que suma 3.026,1 millones, gracias a los 81,25 millones del público catalán; 103,27 del español, y 2.841,6 del internacional.

En total, casi 850 gestores del patrimonio -como los museos- y 261 empresas privadas -sin contar las especializadas- dan vida a un sector que genera un 2% de todos los ingresos culturales de Catalunya, sin incluir los registrados por el turismo, y que ocupa a unas 8.000 personas.

Para Mascarell, estos datos son la prueba de que el patrimonio, que muchos miran con reservas por considerarlo una lacra, es un activo y una inversión porque tiene un importante impacto económico: "¿Qué sería Catalunya sin el románico, los castillos y el modernismo? Sería sólo un paisaje bonito".

El informe ha puesto de relieve el 'top ten' de los museos a juzgar por sus ingresos, quedando como líderes el Teatre-Museu Dalí de Figueres (Girona) en el ámbito público -con 15,4 millones de ingresos-, y el Museu de la Basílica de la Sagrada Familia de Barcelona en el ámbito privado -con 3,1 millones-.

En este grupo privilegiado de gestores del patrimonio también se encuentran el Picasso, Nacional de Arte de Catalunya, Marítimo y de Arte Contemporáneo de Barcelona en el terreno público; y el Museu del FC Barcelona, La Pedrera, la Casa Batlló y la Fundació Joan Miró en el terreno privado.

Según el conseller, hay que hacer una nueva ley de patrimonio, "pero hay que conocer muy bien el sector", algo que en unos meses podrá ponerse sobre la mesa con el objetivo de seguir conservando, divulgar y encontrar nuevas vías de financiación patrimonial.

Ha pedido al sector patrimonial estar más convencido sobre sí mismo porque tiene mucha importancia a juzgar por su impacto económico y cultural, aunque ha apuntado que es "mejorable" la capacidad de los gestores de de generar ingresos.
 

dijous, 16 d’octubre del 2014

L’arquitectura de Barcelona, en 48 hores

Dimecres  15.10.2014  06:00

L’arquitectura de Barcelona, en 48 hores

Open House Barcelona obre les portes de 150 edificis de tot tipus

Vilaweb'48h Open House Bcn' és la principal cita de la ciutat de Barcelona amb l'arquitectura, un cap de setmana al mes d’octubre de portes obertes a més de 150 edificis de tot tipus, forma i mida. Una iniciativa de l'associació Open House Barcelona que tindrà lloc els dies 25 i 26 d'octubre.
El festival ofereix l'oportunitat d'experimentar l'arquitectura de forma excepcional i completament de franc. Les activitats de l'Open House conviden a tothom a explorar i entendre el valor d'un espai ben construït i dissenyat. Aquest esdeveniment, va començar a London l'any 1992, i des de a les hores 'Open House' s'està introduint arreu del món: New York, Dublin, Galway, Tel Aviv i ara Barcelona.
És un projecte obert a tothom i sense ànim de lucre que va començar a Barcelona l'any 2010. Una iniciativa transversal, adreçada especialment als barcelonins, que implica la participació de diferents agents socials, tècnics i artístics per ‘obrir la bona arquitectura a la ciutat’. L’objectiu és fer-los viure l'arquitectura i la ciutat, donant-los l'oportunitat de remirar-la.
Els arquitectes que han dissenyat l'obra, els usuaris, o els encarregats de la planificació d'una zona de la ciutat són els mediadors que els ajuden a fer entendre què és l'arquitectura, suggerint-los itineraris, i proposant-los activitats i conferències completament gratuïtes.
Unes 25.000 vistes el primer any i 35.000 el segon any, demostren un nivell d’interès en creixement per l’arquitectura i l’urbanisme dels nostres ciutadans. Ha estat una iniciativa valorada i participada per diferents sectors: 600 persones voluntàries, 22 entitats col·laboradores, i més de 100 propietaris públics i privats. La implicació de més de 100 arquitectes ha estat fonamental per aconseguir un intercanvi cultural entre visitants, usuaris i autors.

dilluns, 13 d’octubre del 2014

Al Disseny Hub Barcelona es busquen emprenedors TIC

Al Disseny Hub Barcelona es busquen emprenedors TIC

Barcelona s'uneix al programa CreatiFI per finançar projectes que incorporin tecnologies Future Internet

Barcelona s'uneix a Hèlsinki, Brussel·les i Trento per promoure CreatiFI, un projecte europeu del programa Future Internet Public Private Partnership (FI-PPP) que dóna l'oportunitat a professionals de la indústria creativa i del sector TIC per a desenvolupar nous projectes que incorporin tecnologies Future Internet (FI-WARE, amb llicència open source).
El proper 14 d'octubre a les 16h tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona la presentació oficial del projecte CreatiFI i la celebració del seu primer Inspirational Match Making Event.
L'Inspirational Match Making Event serà l'oportunitat perquè el talent creatiu de Barcelona com ara emprenedors, startups, dissenyadors, publicistes, programadors i desenvolupadors de software, productors audiovisuals, productors musicals, arquitectes, editors, experts en gaming i en videojoc, artistes i el sector creatiu i TIC en general, comparteixin les seves idees.
S'estimularà la creació d'equips de treball amb l'objectiu de preparar propostes per aquesta primera fase.
Ajudes a 60 projectes
L'objectiu del programa CreatiFI és dotar als creadors d'importants recursos econòmics perquè puguin innovar en els seus respectius camps professionals a partir d'aquestes tecnologies.
El projecte disposa de 4,8 milions d'euros de finançament per repartir entre les 60 propostes més innovadores, 15 de les quals decidirà un jurat internacional des del hub de Barcelona.
Cada projecte podrà rebre fins a 150.000€, repartits en dues fases. La primera fase del projecte, que es va obrir el passat 1 d'octubre i es tancarà el proper 30 de novembre, posa sobre la taula 50.000 euros i un conjunt de serveis de suport tecnològic i de negoci.
Els 100.000 euros restants s'adjudicaran a la segona fase, oberta a noves propostes, que començarà l'1 d'octubre de 2015 i es tancarà el 31 d'octubre de 2015 i té com a objectiu la sortida al mercat dels productes o serveis de cada projecte.

dimarts, 7 d’octubre del 2014

La revolució de Gaudí

PRIMER CONGRÉS MUNDIAL SOBRE EL CREADOR

La revolució de Gaudí

La Universitat de Barcelona obrirà una càtedra per investigar l'arquitecte modernista i la seva obra

Els ponents critiquen que assajos sobre el geni no es tradueixin al català i al castellà

EL PERIODICO
CRISTINA SAVALL / BARCELONA
Dimarts, 7 d'octubre del 2014
Crasemann Collins, Lourdes Cirlot, Torii, Figuerola i Molema, ahir al claustre.
«Antoni Gaudí va fer la revolució estructural», va dir Toshiaki Tange, que va ser el president del Centre d'Estudis Gaudinistes i responsable del projecte conceptual del Gaudí Centre de Reus. Era la seva veu però no les seves paraules, ja que Tange va llegir la conferència d'Arata Isozaki, creador del Palau Sant Jordi, que ahir va inaugurar el primer Gaudí World Congress a l'aula magna de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.
Isozaki va haver de cancel·lar la seva assistència al congrés pel funeral de la seva dona morta a l'agost. Al final va optar per no gravar un vídeo i delegar en Tange la seva ponència sobre el gran inventor de configuracions que va ser Gaudí.
Per a Isozaki, a la cripta de la Colònia Güell, Gaudí va sobrepassar tots els límits establerts en el món de les formes. «En els seus mètodes ja estava prevista l'era digital, que és el que avui dia ens fa avançar», va arribar a dir Tange en nom d'Isozaki, que va aportar vídeos d'edificis inspirats en obres de Gaudí que s'han construït recentment a Qatar i a Xangai.
Christiane Crasemann Collins, historiadora d'Arquitectura Moderna i viuda de George Roseborough Collins, el primer investigador que va publicar en anglès assajos sobre Gaudí va començar parlant en català «per la gran estima» que sent per Barcelona, ciutat que tantes vegades va visitar amb el seu marit.
El precursor
«Desafortunadament, els seus més de 600 articles i publicacions sobre Guadí no s'han traduït ni al català ni al castellà», va lamentar Crasemann. I llavors va llegir un paràgraf d'una ressenya de Collins: «En l'obra de Gaudí preval una fusió interna entre el desig de l'estructura i la forma arquitectònica. Res en ell és arbitrari. Tot està calculat i ordenat amb harmonia cap a les formes geomètriques i físiques de la naturalesa». I va tancar la seva ponència assegurant que Gaudí va ser «el precursor» de l'arquitectura actual.
«¿Com pot ser que hi hagi barcelonins que no valorin Gaudí? Va ser apreciat a Europa abans que aquí. Ja és hora que tingui el seu merescut reconeixement a Barcelona». Amb aquestes paraules, Lourdes Cirlot, vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona, va rebre els 350 participants del primer congrés mundial sobre Gaudí.
Cirlot va anunciar la creació d'una nova càtedra dedicada a l'arquitecte de Reus, que tindrà la seu al recinte de l'antiga fàbrica tèxtil de la Colònia Güell. Aquesta nova font d'investigació serà més pluridisciplinària que la Càtedra Gaudí de l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, ja que estudiarà el creador modernista des de diferents òptiques, com les matemàtiques, la biologia, la física o la geometria.
Pere Jordi Figuerola, historiador i un dels organitzadors del congrés, va recordar que fins ara la investigació més exhaustiva al voltant de Gaudí s'ha fet en altres països. «Anem amb anys de retard. Quan alguns dels ponents venien fa 60 o 50 anys a veure les obres de Gaudí a Barcelona es trobaven amb un panorama desolador. Ells van ser els que van lluitar perquè Gaudí avui tingui vuit edificis catalogats patrimoni mundial per la Unesco», va assenyalar Figuerola, encara que en va afegir un de més, perquè en són set. No obstant, la seva obra lidera aquesta llista tan distingida.
La vicerectora va recordar que el seu pare Juan Eduardo Cirlot va publicar el 1950 El Arte de Gaudí (Ediciones Omega). «És perfecte i just que la Universitat de Barcelona aculli aquest primer congrés sobre Gaudí, a qui jo vaig descobrir gràcies al meu pare», va dir.
Jan Molema, enginyer i investigador a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat de Tecnologia de Delft (Holanda), va afirmar que fins a finals dels anys 70 a Espanya es veia Gaudí com un home estrany. «No entenien la seva arquitectura, però ara Gaudí és gairebé un déu, fins i tot el faran sant», va argumentar, després de declarar que no li importa la vida privada del geni, però que «era homosexual i el món no volia saber-ho».

Barcelona acull el primer congrés internacional sobre Gaudí

Barcelona acull el primer congrés internacional sobre Gaudí

| ND 06/10/2014 a les 16:45h

Barcelona acull del 6 al 10 d'octubre el Gaudí World Congress, el primer congrés científic internacional dedicat a l'estudi de l'obra d'Antoni Gaudí. 

La trobada és fruit de la col·laboració entre The Gaudí Research Institute i la Universitat de Barcelona, on se celebra el congrés. Ja hi ha projectats cinc congressos més bianuals, cadascun d'ells centrat en l'estudi d'una o vàries obres d'Antoni Gaudí. En aquesta primera edició moltes de les ponències giren a l'entorn de les investigacions sobre la Cripta de la Colònia Güell. La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB, Lourdes Cirlot, ha anunciat la creació d'una Càtedra Antoni Gaudí pels propers quatre anys dotada amb 30.000 euros.

"Per fi fem un homenatge a Gaudí i ens posem al dia", ha proclamat el membre del comitè organitzador del congrés i conservador de l'Arquebisbat de Barcelona, destinat al Museu Diocesà de Barcelona, Pere Jordi Figuerola, aquest dilluns. I és que segons ha expressat a casa nostra "portem 100 anys de retard" en relació amb l'estudi d'Antoni Gaudí i la seva obra.

"Molts dels investigadors que participen al Congrés porten anys venint aquí, investigant, i obrint centres de recerca", ha assegurat. La trobada consta de 40 ponències i hi ha unes 350 persones inscrites. En tractar-se d'un congrés científic no només es fan aproximacions a la figura de Gaudí sinó que es presenten investigacions tecnològiques, creatives i d'empresa, vinculades amb l'imaginari arquitectònic de l'arquitecte català. En aquest sentit, la trobada està dirigida no només a particulars sinó especialment a empreses, universitats i centres de recerca, i professionals de l'arquitectura, l'urbanisme o el disseny industrial.

Sense voler desvetllar algunes de les aportacions en recerca que els investigadors exposaran en aquest congrés, Figuerola sí que ha avançat que es projectarà un vídeo en 3D que recrea la reconstrucció de la Cripta de la Colònia Güell, per dintre i per fora. Una investigació que ha estat elaborada per un equip de diversos països i per al qual han fet falta dades de l'edifici recollides durant els últims 30 anys, ha explicat Figuerola. En tot cas, aquest responsable del congrés ha assegurat que "s'aportaran dades inèdites de moltes coses, del passat i del present" durant la trobada.

Aquest edifici és, precisament, el principal objecte d'interès d'aquest primer congrés. De fet, el dia 8 d'octubre a la tarda l'activitat de la trobada es trasllada fins a Santa Coloma de Cervelló, on els ponents podran visitar la Cripta i la Colònia Güell. El Gaudí 1st World Congress Barcelona 2014 és la primera edició d'un programa de sis Congressos d'investigació bianuals, cadascun d'ells centrat en l'estudi, no necessàriament exclusiu, d'una o diverses obres de Gaudí.
 
La UB estrenarà Càtedra

La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB, Lourdes Cirlot, ha anunciat durant la presentació del congrés que la Universitat de Barcelona ja ha aprovat la creació d'una Càtedra Antoni Gaudí de quatre anys de durada. Cirlot no ha pogut concretar encara quan començarà aquesta activitat, ni qui serà el catedràtic que la liderarà, però sí que compta amb un finançament de 30.000 euros aportats per mecenes externs a la universitat.

Frank Gehry conquereix el Pompidou

Art

Frank Gehry conquereix el Pompidou

El museu parisenc presenta aquest dimecres la retrospectiva més important feta a Europa de l'arquitecte, responsable d'el museu Guggenheim de Bilbao, el Walt Disney Concert Hall i el Museu de Biologia del Panamà


La retrospectiva més important a Europa dedicada a l'arquitecte creador del Guggenheim de Bilbao, Frank Gehry (Toronto, 1929), comença aquest dimecres al Centre Pompidou, pocs dies abans que s'inauguri també a París la seva darrera creació, la Fundació Vuitton, dedicada a l'art contemporani.
Considerat com un dels més grans arquitectes vius del món, l'artista presenta aquí seixanta grans projectes resumits en 67 maquetes claus, més de 200 dibuixos i documents audiovisuals.
Entre ells hi ha 'Esquisses', el documental biogràfic que el cineasta Sidney Pollack va rodar el 2005 sobre l'obra del seu amic, premi Pritzker i Príncep d'Astúries de les Arts, que el 1947 va deixar el seu país natal per instal·lar-se amb la seva família a Califòrnia, que el 1962 va obrir la seva agència d'arquitectura. La mostra estarà oberta fins al proper 26 de gener i després viatjarà a Los Angeles (EUA), on se sumaran a ella els seus dissenys de mobiliari, segons han avançat els comissaris Aurélien Lemonier i Frédéric Migayrou.
L'arquitectura, art transgressora i social
En sis capítols i dos temes titulats 'Urbanisme' i 'Computació', l'exposició resumeix de quina manera Gehry qüestiona els seus mètodes de concepció, el paper social i cultural dels seus treballs, així com la seva inserció en l'urbs, mentre desenvolupa programes informàtics cada vegada més complexos i busca materials adaptats a cada projecte.
El recorregut cronològic i temàtic subratlla sis eixos decisius en la seva obra, des de les primeres creacions, entre 1965 i 1980, època de l'extensió del seu habitatge a Santa Mònica (1977-1978), veritable manifest sobre la seva manera d'entendre l'arquitectura com una obra d'art transgressora i social.
A París es presenta la Winton Guest Home de Minnesota (EUA) (1982-1987); la Wosk Residence (1981-1984); el Walt Disney Concert Hall (1989-2003); el Guggenheim de Bilbao i el d'Abu Dhabi, en construcció des de 2006; o l'acolorit Museu de Biologia de Panamà, l'edificació del qual va començar el 2000.
Ressalten també la visió de projectes no realitzats, com el Jerusalem Museum of Tolerance d'Israel, concebut entre 2000 i 2003; el gratacel de lava de 80 metres d'altura ideat per al Museu Nacional d'Art d'Andorra (2007); o el translúcid National Art Museum of China Competition, pensat per a Pequín, entre 2010 i 2012.
La retrospectiva conclou amb maquetes d'altres produccions recents, com l'etèria Fundació Vuitton i la Fundació Luma a Arles, en curs de construcció en aquesta ciutat del sud-est francès en què aspira a servir, com a Bilbao, d'engranatge principal per a la seva transformació cultural, social i econòmica.
La selecció de les obres ha estat complicada, ja que al llarg de més de mig segle de carrera Gehry ha produït milers de maquetes, dibuixos i un ingent material de treball, emmagatzemat en dos grans dipòsits de 4.000 metres quadrats cadascun.





dilluns, 6 d’octubre del 2014

300 experts d'arreu del món estudien Gaudí a Barcelona

300 experts d'arreu del món estudien Gaudí a Barcelona

La Colònia Güell i la polèmica rehabilitació de la cripta centren les jornades

El congrés vol discernir sobre on comença i on acaba l'obra del geni

EL PERIODICO
CRISTINA SAVALL / BARCELONA
Dilluns, 6 d'octubre del 2014
Els famosos arcs de catenària de la cripta de l'església de la Colònia Güell.
Arata Isozaki, el creador del Palau Sant Jordi de Mont-juïc, obrirà avui la conferència inaugural del primer congrés mundial dedicat a la vida i l'obra de Gaudí, l'únic arquitecte amb set edificis declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Ho farà a través d'un vídeo gravat a Tòquio a causa de la recent mort de la seva dona, que pertany a la família imperial japonesa. Els seus funerals coincideixen amb aquesta trobada, que reuneix 300 assistents i més de 40 ponents, investigadors procedents de prestigioses universitats internacionals que presentaran estudis científics inèdits sobre Gaudí.
El congrés gira al voltant de la Colònia Güell, antic recinte tèxtil modernista de Santa Coloma de Cervelló que Eusebi Güell va encarregar el 1890 a Gaudí per allunyar-se dels conflictes obrers de la ciutat. A la cripta l'arquitecte va experimentar molts dels seus avenços tecnològics, i per això se la coneix com el laboratori de Gaudí. «Allà va sobrepassar tots els límits establerts en el món de les formes», opina Isozaki.
En la trobada també es debatrà al voltant de les controvèrsies que encara envolten la restauració i l'ampliació d'alguns dels seus edificis. Especialment la controvertida rehabilitació de la cripta a començament de l'any 2000 per part de l'arquitecte Antonio González Moreno-Navarro, que va acabar en demandes i diversos manifestos. El més significatiu va sortir a la llum el 2002 amb motiu de l'Any Gaudí, quan 50 intel·lectuals, entre ells Ricardo Bofill, Beth Galí, Carme Pinos, Benedetta Tagliabue, Xavier Rubert de Ventós i Antoni Tàpies van alertar que la rehabilitació era estranya a l'esperit gaudinià.
SENTIT ORIGINAL / Els firmants exigien la restitució de la cripta al seu estat anterior i l'enderroc dels afegits que aïllen, congelen, descarreguen de força i banalitzen el sentit original de l'obra de Gaudí. «En el congrés volem discernir on comença i on acaba l'obra de Gaudí», explica Pere Jordi Figuerola, historiador i un dels organitzadors de l'esdeveniment, que durarà cinc dies.
Manuel Medarde, conservador de la Cripta de la Colònia Güell, forma part de l'equip organitzador. «González Moreno-Navarro va dir que es va aparèixer Gaudí i que el va guiar en totes les destrosses que va arribar a fer. No vaig tenir cap més remei que emprendre un contenciós administratiu. El vaig guanyar i el bisbat va crear una comissió per defensar la cripta, en què participen 33 universitats internacionals», recorda Medarde.
La ponències se celebren a l'aula magna i el paranimf de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), que entre el seu patrimoni té els pavellons de la finca Güell. Segons Figuerola, la joia de la corona serà la projecció del vídeo rus sobre com seria l'església de la colònia si Gaudí l'hagués acabat.
ELS EXPERTS / Demà presenta aquest documental un dels grans experts en estructures gaudinianes: l'enginyer Anton Lyubimkin, director de la Facultat d'Arquitectura de la Universitat de Geodèsia i Cartografia de Moscou, on es cursen els estudis per a les futures exploracions de planetes i satèl·lits de les missions espacials de Rússia.
També hi participa Christiane Crasemann Collins, historiadora d'arquitectura moderna i viuda de George Roseborough Collins, catedràtic que va obrir les portes al reconeixement mundial de Gaudí quan va publicar el 1960 la primera obra en anglès sobre l'arquitecte i el 1973 el cèlebre assaig A bibliography of Antonio Gaudí and the Catalan Movement.
Una de les assistències més insòlites és la del cuiner Ferran Adrià, que des del 2010 és professor convidat a l'Escola d'Enginyeria i Ciències Aplicades de la Universitat de Harvard. Adrià parlarà aquesta tarda amb Eugenio de Diego sobre si Gaudí és possible en la gastronomia, una de les intervencions més sol·licitades per les televisions acreditades.
Els organitzadors són la UB i The Gaudí Research Institute (TGRI), que ja tenen programats sis congressos més a Barcelona: El Gaudí desconegut: Bellesguard i el Col·legi de les Teresianes (2016); Gaudí materialitzador de somnis: gratacel a Nova York, projecte a Tànger, Palau Astorga i Casa Comillas (2018); tres jornades sobre Gaudí i el modernisme -Casa Vicens i Casa Calvet (2020), Park Güell i Palau Güell (2022) i Casa Batlló i Casa Milà (2024)-,
i Gaudí únic: culminació de la Sagrada Família (2026), any en què està previst acabar la monumental intervenció arquitectònica que actualment dirigeix Jordi Faulí.