dimecres, 26 de novembre del 2014

De escaleras y monumentos por el mundo - (2 de 4)

De escaleras y monumentos por el mundo  -     (2 de 4)

La afición del ser humano por construir en las alturas ha provocado que las escaleras sean un elemento imprescindible más. Y es que antes, de la llegada de los ascensores, ellas eran lo único con lo que se podían salvar las alturas. En esta lista te ofrecemos algunas de las escaleras más llamativas -ya sea pro belleza o por cantidad de peldaños- de los monumentos o lugares de imprescindible visita alrededor del mundo. Aunque es cierto que algunas de ellas se pueden evitar con ascensores o rampas, nosotros recomendamos subirlas sin prisa pero sin pausa. Porque la belleza que las rodea no tiene parangón.
EL PERIODICO

El Palau Güell celebra el 30 aniversari com patrimoni de la Unesco

El Palau Güell celebra el 30 aniversari com patrimoni de la Unesco

| ND 26/11/2014 a les 19:30h

El Palau Güell de Barcelona, la titularitat del qual recau en la Diputació, celebra els seus 30 anys com a patrimoni mundial declarat per la Unesco amb un programa commemoratiu.

Durant els mesos de novembre i desembre, a més de la jornada de portes obertes que es fa cada primer diumenge de mes, també s'oferiran entrades gratuïtes la resta de diumenges, per visitar-lo entre les 14.30 i les 17.30 hores.

A més, aquest divendres es faran a les golfes dues conferències i es projectarà un documental, que recordarà la història d'aquest edifici, situat al carrer Nou de la Rambla, al barri del Raval, com a edifici familiar de l'industrial barceloní Eusebi Güell, que va ser un dels seus principals mecenes.

dijous, 20 de novembre del 2014

Sigalit Landau sumerge la Capella Macba en el Mar Muerto

Sigalit Landau sumerge la Capella Macba en el Mar Muerto

Artista de extremos, entre la brutalidad y la esperanza poética, grabó en el 2000 en la costa de Tel Aviv una performance que resulta difícil contempla

Ocio | 20/11/2014 - 15:01h | LV 20/11/2014 - 15:15h
Sigalit Landau sumerge la Capella Macba en el Mar Muerto
Sigalit Landau. Phoenician Sand Dance. 2005 Courtesy of the artist
Teresa Sesé Bar
Artista de extremos, entre la brutalidad y la esperanza poética, Sigalit Landau (Jerusalén, 1969) grabó en el 2000 en la costa de Tel Aviv una performance que resulta difícil contemplar. Una mujer desnuda hace girar un hula hoop de alambre de espino que de forma implacable va desgarrando su cuerpo a cámara lenta. Un juego divertido transformado en una danza cruel que hace pensar en la experiencia traumática de un mundo inmerso en una espiral de violencia. Barbed Hula, que así se titula el vídeo, es una de las trece piezas que forman parte de la primera exposición monográfica en España de la artista israelí, “La danza fenicia de la arena”, que puede verse en la Capella Macba desde mañana y hasta el 25 de febrero.
El mar, la arena, la playa, que aparecen como telón de fondo en ese ritual autodestructivo, sirven el muestra de hilo conductor entre unas obras que inquietan y tienden puentes de esperanza. Sigalit Landau, que recreó en el pabellón de Israel en la última Bienal de Venecia un puente de sal para unir a Jordania e Israel, muestra aquí trabajos realizados desde 1990. Algunos todavía están en proceso, como ese vestido negro sumergido en el Mar Muerto que un día rescatará envuelto en cristales de sal. La artista sumerge en el agua objetos que, gracias al proceso de evaporación en verano, se transforman en poderosas esculturas recubiertas de gruesas capas de sal. Acciones de la naturaleza que igual le sirven para hablar del Holocausto (“Salted Lake”, un par de botas abandonadas en un paisaje helado que la sal va hundiendo) o de la importancia de no abandonar la lucha, como “Standing on a Watermelon”, obra filmada bajo el mar en la que la artista intenta mantener el equilibrio de pie sobre una sandia.
Las fronteras, la relación entre el espacio individual y el colectivo, la negociación como salida al conflicto, son otros de los temas que aparecen en unos trabajos que, más allá de su calado político, están armados de una poderosa una carga poética. Es el caso, por ejemplo, de “Salt Bridge Summit”, una mesa de convenciones con ordenadores que muestran a una niña atando entre sí los cordones de los zapatos de los protagonistas de la reunión. Cuando estos se dan cuenta, se quitan los zapatos y se van descalzos como si fueran prisioneros de guerra. Como una invitación a la charla, a la danza, la artista los ha transformado en bronce y colgado en forma de círculo a la entrada de la exposición.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/ocio/20141120/54419532516/sigalit-landau-capella-macba-mar-muerto.html#ixzz3JdKk7UIX
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

dimecres, 19 de novembre del 2014

De escaleras y monumentos por el mundo - (1 de 4)

De escaleras y monumentos por el mundo  -     (1 de 4)

La afición del ser humano por construir en las alturas ha provocado que las escaleras sean un elemento imprescindible más. Y es que antes, de la llegada de los ascensores, ellas eran lo único con lo que se podían salvar las alturas. En esta lista te ofrecemos algunas de las escaleras más llamativas -ya sea pro belleza o por cantidad de peldaños- de los monumentos o lugares de imprescindible visita alrededor del mundo. Aunque es cierto que algunas de ellas se pueden evitar con ascensores o rampas, nosotros recomendamos subirlas sin prisa pero sin pausa. Porque la belleza que las rodea no tiene parangón.
EL PERIODICO

Escalera Helicoidal del Vaticano  
Fridmar Damm/Corbis

Escalera Helicoidal del Vaticano
Realizada por Giuseppe Momo en 1932 esta escalera de doble espiral crea un efecto óptico de infinito desde arriba. Es la entrada a los Museos Vaticanos.
 
Rainer Hackenberg/Corbis

Castillo de Nauplia

Con casi mil peldaños, la escalera de da acceso al Castillo de Nauplia (Grecia) se puede salvar subiendo en coche por una rampa ubicada en la parte posterior del promontorio donde se encuentra el castillo. Pero os perderéis las espectaculares vista desde la escalera.
 
Jose Fuste Raga/Corbis
Buda de LeshanLa única manera de bajar hasta los pies del Gran Buda de Leshan (China) es a través de una estrecha escalera anclada a la parede de la montaña donde suele haber una cola infinita de gente. Los altos barrotes de seguridad pueden provocar sensación de agobio pero es inevitable.
 
Kirinwizard

dimarts, 18 de novembre del 2014

París rebutja construir una torre de vidre de 180 metres d'alçada

Arquitectura

París rebutja construir una torre de vidre de 180 metres d'alçada

El Consell municipal de París va rebutjar aquest dilluns la construcció de la Torre Triangle, dels suïssos Herzog i de Meuron, amb una votació molt ajustada


L'administració parisenca es manté hostil a construir edificis que alterin la imatge de la ciutat. El Consell municipal de París va rebutjar aquest dilluns, en una ajustada votació, amb 78 vots a favor i 83 vots en contra, construir la Torre Triangle, un gratacel en forma de piràmide de 180 metres d'alçada, al sud-est de la ciutat.
Els ecologistes denuncien la construcció de més edificis d'oficines i reclamen més zones verdes a París. A més, el sector conservador a l'Ajuntament de la ciutat considera que l'edifici no crearà llocs de feina duradors. L'alcaldessa, la socialista Anne Hidalgo, ha anunciat que recorrerà la votació davant un tribunal administratiu, ja que considera que no s'ha respectat el secret de vot.
L'edifici ha estat dissenyat pels arquitectes suïssos Jacques Herzog i Pierre de Meuron, guanyadors del premi Pritzker l'any 2001, considerat l'Oscar de l'arquitectura. A més, són els creadors de l'edifici Fòrum 2004, la Tate Modern de Londres i l'Estadi olímpic de Pequín. La construcció de la Torre Triangle hauria creat 5.000 llocs de treball. El complex inclou 80.000 metres quadrats per a oficines i 5.700 metres destinats a zones d'oci, guarderies i centres de salut. El projecte de gratacel dels arquitectes suïssos ha tornat a portar la polèmica al camp de l'arquitectura a París, després de les crítiques que va suscitar la construcció de la Fundació Louis Vuitton, de l'arquitecte canadenc Frank O. Gehry.

dimarts, 4 de novembre del 2014

Neix a Barcelona l'European Creativity Festival

Neix a Barcelona l'European Creativity Festival

El Disseny HUB acull aquestes jornades que mostraran com la creativitat canvia el món

Els millors professionals de la creativitat, la innovació i el disseny europeus se citaran al Disseny Hub Barcelona per mostrar a la primera edició de l' European Creativity Festival com la creativitat pot canviar el món.
Els dies 6, 7 i 8 de novembre hi haurà conferències, tallers, premis i espais de networking amb què l'Art Directors Club of Europe, impulsor de la trobada, vol aplegar anualment als millors i més influents professionals europeus d'aquestes disciplines per celebrar i premiar l'art de la creativitat, el disseny gràfic i les noves solucions creatives.
Una de les propostes d'aquesta primera edició del Festival treballa en el concepte Re-Designing Europe. En un món cada vegada més complex i volàtil urgeix utilitzar la capacitat creativa per resoldre problemes globals.
Sota aquest concepte, reconeguts professionals i equips creatius visitaran el Festival per tal de mostrar com l'ús de la creativitat provoca canvis, no només a la indústria de la comunicació sinó a les relacions que estableixen els ciutadans entre si, els seus mecanismes de protesta, el seu dia a dia o la seva manera de fer negocis o dissenyar.
A més, utilitzant el format japonès de presentacions PechaKucha, en què cada ponent comparteix la seva proposta emprant només 20 imatges projectades únicament durant 20 segons, el Festival també convida a reconeguts professionals de la indústria creativa europea a compartir les seves idees i visió sobre la creativitat amb el públic assistent.
Workshops
Els assistents al Festival podran participar també dissabte al matí a un dels cinc workshops programats. Learn By Funding with Goteo mostrarà les diverses formes existents de finançament col·lectiu. Co-Creation with Platoniq explorarà les diferents possibilitats de construir projectes en relació amb el bé comú.
The body point of view with Javier Tolja and Patrizia Boglione explicarà com, en siguem o no conscients, cada elecció a nivell de disseny ens canvia també físicament.
Data Visualization with Outliers presentarà una aproximació multidisciplinària a la visualització d'informació, on els participants aprendran l'art d'explicar una història amb dades. I a Music to Watch with Trafalgar 13 es treballaran els processos creatius associats a la creació musical per a formats audiovisuals a través d'exemples reals.
ADC*E Awards
L'Art Directors Club of Europe (ADC*E) celebra aquest any en el marc del European Creativity Festival la 23a edició dels Best of European Design and Advertising - ADCE Awards, als quals opten més de 600 projectes creatius. Els Best of European Design and Advertising ADC*E Awards és l'única competició internacional que reuneix en un mateix certamen a les feines premiades a les competicions locals.
Les distincions que concedeix l'ADC*E es consideraran com a "premi de premis", ja que totes les peces publicitàries que finalment són reconegudes com les millors d'Europa han d'haver estat prèviament guanyadores dels Or, Plata, Bronze o Shortlist a les competicions dels clubs creatius dels seus respectius països d'origen.
Per exemple, en el cas d'Espanya, només poden participar als ADC*E Awards els guanyadors dels premis Laus, organitzats per l'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics del FAD (adg-fad), i els guanyadors del Club de Creatius.
Un prestigiós jurat internacional format per 47 creatius de renom de 15 països europeus es reunirà al Disseny Hub Barcelona el 6 de novembre per deliberar quins seran els guanyadors d'aquesta edició, que es donaran a conèixer el dissabte 8 de novembre. El Grand Prix d'aquesta edició es farà públic durant la Festa de Clausura del Festival que tindrà lloc a la Fàbrica Moritz.

dilluns, 3 de novembre del 2014

One World Trade Center obre les portes, 13 anys després de l'11-S

La 'zona zero'

One World Trade Center obre les portes, 13 anys després de l'11-S

El nou gratacel de Nova York fa 541 metres d'altura i ha costat 3.100 milions d'euros

One World Trade Center fa 541 metres d'altura i ha costat 3.100 milions d'euros.
REUTERS / EDUARDO MUÑOZ
One World Trade Center fa 541 metres d'altura i ha costat 3.100 milions d'euros.
EL PERIODICO
EUROPA PRESS / NOVA YORK
Dilluns, 3 de novembre del 2014 - 11.44 h
Aquest dilluns obrirà les portes el nou gratacel que substitueix les Torres Bessones, el One World Trade Center, 13 anys després de l'atemptat d'Al-Qaida. Es tracta de l'edifici més alt de l'hemisferi occidental, amb 541 metres d'altura i també presumeix de ser el més car, ja que el seu cost és de gairebé 3.100 milions d'euros.
Des del tràgic atemptat, els habitants de Nova York han intentat no només superar aquell cop tan dur, sinó també de plantejar-se què fer amb les ruïnes del complex, que suma una extensió de sis hectàrees i mitjana. El brutal atemptat va deixar més de 3.000 morts i no totes les restes mortals van poder ser localitzades i identificades. Per respecte a les víctimes, moltes veus van opinar que seria millor oblidar la 'Zona Zero', nom amb què es va començar a conèixer el recinte després de l'11-S.
Un comissari de l'Autoritat Portuària de Nova York, Scott H. Rechler, ha comentat amb 'The Washington Post' l'etapa posterior a l'atemptat. Rechler ha explicat que primer hi va haver "un període de dol i patriotisme". Més endavant, es va convertir en un moment "en què plantejar-se què fer amb tot això". Rechler ha assegurat que l'últim punt de la superació de l'atemptat va ser "com ho farem".
El gratacel novaiorquès té una base de 20 pisos fets d'acer i formigó per sostenir-lo. El director executiu de l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersey, Patrick Foye, ha elogiat l'edifici qualificant-lo com "el complex d'oficines més segur dels Estats Units".
No obstant, l'empremta de l'atemptat no ha reduït la capacitat de Nova York de seguir sent un dels centres financers més importants del món. La població de Manhattan s'ha triplicat des d'aleshores i diversos cuiners de prestigi ja han anunciat que obriran restaurants en llocs pròxims al nou One World Trade Center. La famosa editora Condé Nast, que publica revistes com 'Vanity Fair' o 'Vogue', obrirà demà les seves noves oficines, que ocuparan gairebé un terç de la nova torre. 

dissabte, 1 de novembre del 2014

Exposició Gaudí, una arquitectura d'anticipació

Exposició Gaudí, una arquitectura d'anticipació

Viena, del 2 d'octubre al 2 de novembre
Eix / Projecció internacional

Públic: General

L'exposició s'inaugura el dia 1 d'octubre a les 17.30 hores.

Organitzador: Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Organitzador: Architekturzentrum Wien

02.10.2014 - 02.11.2014

Horari: Dilluns-Diumenge 10:00-19:00 hores.


Exposicions

Architekturzentrum Wien, Museumsplatz 1,


Amb el propòsit de donar a conèixer els orígens de l’arquitectura de Gaudí i l’innovador procés de la seva creació s’ha concebut una exposició, estructurada en diversos apartats, el primer biogràfic, el segon dedicat a les obres més emblemàtiques de Gaudí (La Casa Batlló, la Pedrera, l’església de la Colònia Güell, el Parc Güell i la Sagrada Família), de les que es presenten audiovisuals, plànols i maquetes (de petit i gran format), un tercer bloc centrat en altres obres primerenques però que van ser decisives en la definició dels arcs parabòlics que tant va utilitzar Gaudí (com són el Col·legi de les Teresianes i la Torre de Bellesguard).

Els següents capítols de l’exposició estan dedicats a explicar la maqueta estereofunicular, que Gaudí va fer per a calcular l’estructura de l’església de la  Colònia Güell) i l’obrador de Gaudí. Perquè els tallers que instal·lava en cada una de les seves obres van ser especialment importants, ja que en ells realitzava maquetes de guix, fusta o argila amb les que en un procés empíric calculava les estructures i la forma que tindrien els seus edificis, una manera de fer que ell anomenava “el meu mètode experimental”, i que encara avui segueix vigent en l’obrador de la Sagrada Família, on actualment també s’utilitzen els recursos tecnològics més avançats.

Tanca l’exposició un apartat dedicat al disseny de Gaudí, especialment als mobles que va dissenyar, on a través d’una selecció de mobles i d’un audiovisual s’explica la seva ergonomia.

El dia de la cloenda de l'exposició tindrà lloc el concert de l'Orfeó Catala, a les portes del Architekturzentrum Wien.

La Pedrera i el Parc Güell, 30 anys com a patrimoni mundial de la Unesco

La Pedrera i el Parc Güell, 30 anys com a patrimoni mundial de la Unesco

| ND 01/11/2014 a les 09:31h

L'emblemàtic edifici d'Antoni Gaudí conegut com a «la Pedrera». Foto: CatalunyaCaixa


La Pedrera, el Parc Güell i el Palau Güell compleixen aquest diumenge trenta anys com a patrimoni mundial de la Unesco. Les tres obres de l'arquitecte Antoni Gaudí formen part d'una llista de 1.007 monuments de 161 països diferents i en van entrar a formar part alhora que l'Alhambra de Granada, la Mesquita de Còrdova, l'estàtua de la llibertat a Nova York o la Ciutat del Vaticà. Catalunya té 44 béns declarats patrimoni mundial de la Unesco, entre les quals hi ha gran representació de l'obra de Gaudí. Des de la Fundació Catalunya La Pedrera es remarca les restauracions a què s'ha sotmès l'edifici, una de les quals, la neteja de la façana, acabarà aquest Nadal.