dilluns, 17 d’agost del 2015

La lliçó humanista d’Alvar Aalto

La lliçó humanista d’Alvar Aalto

/ 10.08.2015
“No ho sé”. Aquesta era la resposta d’Alvar Aalto quan li preguntaren quina era la dimensió transcendent de l’arquitectura. Com Wittgenstein, Aalto creia en l’obligació de callar quan la pregunta superava els límits del llenguatge. Ens endinsem en la silenciosa harmonia de l’arquitecte finés més important del segle XX, protagonista d’una exposició retrospectiva al Caixafòrum de Barcelona (llegiu-ne la ressenya de l’Anna Punsoda).
FOTO PORTADA: Alvar Aalto al seu estudi. Peu: Alvar Aalto al seu estudi el 1945 | Alvar Aalto Museum. Foto: Eino Mäkinen
Alvar Aalto al seu estudi. Peu: Alvar Aalto al seu estudi el 1945 | Alvar Aalto Museum.  © Eino Mäkinen

Un finés molt mediterrani

Tot i l’harmonia dels edificis d’Aalto, en ells sempre s’hi evidencien diferents tensions. Una d’elles és la doble inspiració mediterrània i escandinava, com recull Stuart Wrede en el seu text “Arqueologia de Aalto”. En un viatge que feu l’any 1924 a Grècia i Itàlia quedà captivat per la bellesa melancòlica de les ruïnes clàssiques. L’atreia la combinació d’erosió i exuberància del teatre grec mig ensorrat en el paisatge. D’Itàlia s’enamorà de les ciutadelles que coronen turons i de les places públiques, dues perspectives impossibles a Finlàndia, molt més plana i de poblacions més rurals i difuses.
Però la tradició constructiva finesa, en especial la de la regió russofinesa de Carelia, va ser una altra de les fonts d’inspiració. Va estudiar els materials constructius tradicionals finesos (la fusta, la ceràmica) i n’explorà les possibilitats tant en els seus edificis com en objectes. Creà Artek, una revolució en el món del disseny domèstic i del que n’hi ha una bona mostra a l’exposició. Una de les seves fites va ser doblegar la fusta a partir de contraxapats, donant-li múltiples possibilitats: el Tamboret 60 (vegeu-lo a Ikea) o el sostre curvilini de la biblioteca de Viipuri en són exemples.
Hall de Finlandia
Hall de Finlandia
Aquestes idees ―el teatre, la ruïna, la ciutadella, l’artesania― són el corpus del seu vocabulari arquitectònic i Aalto les plasma en l’Ajuntament Säynätsalo (1952), una de les seves obres més representatives. Es tracta d’una ciutadella d’equipaments municipals dalt d’un turonet artificial, amb la seva plaça concèntrica i una torre. Té dos accessos: una escalinata noble de granit i per un petit amfiteatre amb herba. La façana té volums desiguals per donar-li caràcter urbà i està coberta de maons intencionadament “defectuosos” per significar el treball artesà en la construcció i jugar amb la llum. Conté oficines municipals, saló de plens, cinc botigues, dos petits habitatges i la biblioteca. Com es diu en el capítol de la sèrie Arquitectures dedicat a l’edifici, es tracta d’un monument a la ciutat (grega, italiana) enmig de les coníferes de Finlàndia.

La racionalitat intuïtiva

Alvar Aalto és un vers lliure del moviment modernista, encapçalat per Le Corbusier. Aquest moviment se centrava en planificar racionalment la vida de l’individu. Segons l’anàlisi de Kirmo Mikkola en “De lo tecnológico a lo humano”, Aalto també volia millorar les condicions de vida, però sense deshumanitzar-la. Els humans som creativitat i emoció, experimentació alegre del nostre entorn. Som pragmàtics però vitalistes. És per això que els seus edificis i dissenys són funcionals, útils i eficients, però també són un plaer pels sentits i no s’obliden de les dimensions psicològiques dels usuaris. La biblioteca de Viipuri (1939), l’actual ciutat russa de Viborg, s’il·lumina amb claraboies per evitar la llum directa. La secció infantil està distanciada, que no segregada, de la dels adults i està oberta al parc: perquè la cultura ha d’estar dins la natura, especialment en la infància.
 En els esbossos per la biblioteca de Viipuri es pot veure la voluntat d'Aalto per aconseguir una il·luminació natural per la lectura, sense focus molestos. Ho aconseguí amb les claraboies. | Aleix Porta
En els esbossos per la biblioteca de Viipuri es pot veure la voluntat d’Aalto per aconseguir una il·luminació natural per la lectura, sense focus molestos. Ho aconseguí amb les claraboies. | Aleix Porta
No li interessava l’ideal positivista d’ésser humà (home, blanc, jove, fort i racional). Ell construïa pels seus little men, persones corrents, intuïtives, amb necessitats concretes però variables al llarg de la vida. En el sanatori de Paimio (1932), dissenya espais pels malalts, no per gestors de d’hospital. Substitueix els enormes dormitoris per habitacions de dos, amb mobiliari tubular i algun amb rodes per facilitar neteja i trasllat. La llum és indirecta perquè no faci mal des del llit i les piques són inclinades per no fer soroll a la nit. Qui té habitació en els pisos superiors té vistes, i qui la té en els inferiors, el bosc li entra per la finestra. Hi ha espais de repòs i sales de trobada i conversa per respectar les dimensions individual i col·lectiva, etcètera.
La intuïció, més que la raó, era l’eina per crear. Dibuixava i experimentava segons el mètode d’escriptura automàtica de Max Ernst: deixant brotar el subconscient. La seva és una forma no geomètrica, curvilínia, com el pensament humà.

El cap i el cos

Raó i sensació, cap i cos, però no separats, sinó en harmonia orgànica. Alvar Aalto entenia que, com qualsevol ésser viu, les diferents parts de l’ésser constitueixen un sol organisme. Segons Andrés Duany en “Principios arquitectónicos de la obra de Alvar Aalto”, els seus edificis són sintàcticament clars i unitaris, però però els estructura com un cometa, amb un cap i un cos. El seu estudi de Muuratsalo (1953), tractat a l’exposició, n’és un bon exemple.
Aquest significat orgànic dels edificis és profundament eròtic. Per a Aalto, el cos i la natura, és un conjunt de lleis complexes i contradictòries (dia i nit, salut i malaltia, plaer i dolor). A vegades fan la guitza, però que són el significat propi de la vida i ens devem a elles. Observar, tocar, abraçar la natura enlloc d’intentar-la dominar, com els col·legues positivistes, el feia diferent.
Aquesta erotització de la natura es traduïa en una imitació estètica. Mentre els seus companys continentals ensenyaven el formigó i els pilars, Aalto embolcallava l’estructura sota una pell viva i singular, feta de maons o lloses desiguals. Per ell, pilars i bigues són com ossos d’un cos intuïts sota la pell. S’assenyalen, però no cal evidenciar-los.
Per últim, aquesta perspectiva orgànica té en compte tant l’interior com l’entorn immediat dels edificis. Aalto dissenyava la decoració i el mobiliari com una part més del projecte en el que treballava. I així com els edificis de Le Corbusier o Mies van der Rohe semblen extraterrestres caiguts del cel (observeu el Pavelló Alemany al sortir de l’exposició), els edificis d’Aalto emanen del terra com els boscos de coníferes.
Maison Louis Carreré. Peu: a la Casa Louis Carré (1963), Bazoches-sur-Guyonne, a França, s'observa la integració en el paisatge, així com l'estructura cap i cua, i l'amfiteatre. | Armin Linke, 2014. Cortesía de la Galleria Pescamara, Pescara
Maison Louis Carreré. Peu: a la Casa Louis Carré (1963), Bazoches-sur-Guyonne, a França, s’observa la integració en el paisatge, així com l’estructura cap i cua, i l’amfiteatre. © Armin Linke, 2014. Cortesía de la Galleria Pescamara, Pescara
L’arquitecte silenciós
Alvar Aalto deia que el paper només servia per dibuixar. No li agradava escriure ni teoritzar i no va voler crear escola. L’any 1951 visità Catalunya i Espanya, camí del Marroc. Es deixà guiar pels seus amfitrions, per desgrat seu. Sortí horroritzat d’una cursa de braus a la Monumental i es girà d’esquena a la Sagrada Família. Quan el van deixar sol, es va comprar unes castanyoles caríssimes a la Rambla només escoltant el so que feia la fusta… No va voler entrar a l’Escorial sota cap concepte, fins i tot després d’hores de viatge. Li interessaven més els poblets aragonesos durant les parades del tren.
Més enllà de les anècdotes, la visita fou un al·licient més per la creació del Grup R a Barcelona i la redacció del Manifiesto de la Alhambra, a Madrid. El franquisme asfixiava la renovació arquitectònica. Però això a Aalto li era igual. Ell no havia vingut aquí per inspirar res ni ningú, sinó per inspirar-se ell. Aquesta reivindicació de la no-teoria, que alguns han identificat com pre-postmoderna, ens ensenya una valuosa lliçó humanista: que la natura ens dóna raons de sobres per humilment estimar-la.

Subscriu-te a Núvol

diumenge, 16 d’agost del 2015

La cara oculta de la Casa Batlló

La cara oculta de la Casa Batlló

L'establiment barceloní Servei Estació habilita la terrassa interior per admirar, de franc, la façana posterior de l'edifici de Gaudí

| ND 16/08/2015 a les 16:15h
 
El cartell que convida a gaudir de la vista crida l'atenció a dues turistes | Marina Bou
La façana principal de la Casa Batlló, al passeig de Gràcia de Barcelona, és un dels principals reclams turístics d'aquesta via ja que es tracta d'una de les obres més singulars de l'arquitecte Antoni Gaudí. A més, l'edifici es visitable, i tots els dies de l'any s'hi pot veure una llarga cua de turistes esperant el seu torn. Ara bé, el que no tothom sap és que la seva façana posterior, la que dóna a l'illa interior, no és només visible per als que paguen l'entrada a l'immoble, sinó que també es pot gaudir d'ella, i a més de franc, gràcies a la iniciativa de l'establiment adjacent, Servei Estació, que ha habilitat la terrassa interior per a que qui ho vulgui, admiri aquesta cara oculta de l'obra de Gaudí.
 
La terrassa habilitada a Servei Estació permet una vista gratuïta al darrere de la Casa Batlló Foto: Marina Bou

De fet, aquesta façana gaudiniana ha estat sempre visible des de la terrassa de Servei Estació, on habitualment hi ha l'exposició d'articles de jardí, però fa un parell d'anys l'empresa va voler fer un pas endavant i no només permetre el pas als curiosos, sinó també publicitar-ho. Així, actualment un cartell situat al carrer Aragó convida a entrar al local sota el reclam de veure aquesta façana oculta ja que, segons apunta Elia Andreu, de direcció de recursos humans de Servei Estació, serveix per "oferir una magnífica vista de la Casa Batlló". I esclar, també serveix "per a donar a conèixer l'establiment". De fet, la iniciativa ha permès que Servei Estació ja sigui un nom "en boca dels turistes", de tal manera que la terrassa interior de l'establiment té visites continuadament.

La intenció de permetre aquestes visites ve de lluny, ja que prové de l'embranzida que va donar l'alcalde Pasqual Maragall a la recuperació de les illes interiors de l'Eixample -que ha permès guanyar espai d'ús públic en un districte molt mancat de zones verdes-, però no ha estat fins que s'ha donat per finalitzada la profunda rehabilitació de l'edifici que s'ha optat per publicitar aquest reclam. L'èxit salta a la vista, ja que "sempre hi ha gent a la terrassa, aprofitant per fer fotos des d'un punt de vista diferent al que trobarien sí fessin la visita, i a més de forma gratuïta", assenyala Andreu, al temps que reconeix que la iniciativa també dóna beneficis a la botiga, ja que "així aconseguim que se'ns conegui". L'èxit de la idea es constata no només en el continu degoteig de visites, si no també en que s'ha habilitat "una zona de souvenirs pensant en aquest públic".
 
Vista del terrat de la Casa Batlló des del terrat de Servei Estació Foto: Marina Bou

La terrassa també permet observar la façana posterior de la casa Amatller, de Josep Puig i Cadafalch, tot i que aquesta té molt menys interès artístic. A més, el mateix edifici disposa des del terrat d'unes vistes excepcionals sobre la terrassa superior de la Casa Batlló. En aquest cas però, no hi ha accés públic, ja que forma part de l'espai d'accés restringit als treballadors de l'empresa.

Un establiment reflex de la història barcelonina

Servei Estació és un gran magatzem multiproducte dedicat principalment a la ferreteria, el bricolatge i l'equipament de la llar situat al carrer d'Aragó. Al llarg de la seva trajectòria ha viscut en primera persona els avatars de la història de Barcelona. Va ser inaugurat el 1930 sota el nom de Service Station, seguint el model de les benzineres dels Estats Units, combinant el subministrament de carburants amb la venda de material i taller de reparacions.
 
Secció de souvenirs habilitada per a turistes Foto: Marina Bou

Aquell Service Station va ser col·lectivitzat durant la Guerra Civil i amb l'arribada del franquisme es va veure obligat a espanyolitzar el seu nom en compliment de l'ordenança del 15 de maig de 1940 sobre rètols i noms que ordenava la supressió dels estrangerismes, passant a nomenar-se oficialment Servicio Estación. Al mateix temps es va reorientar el negoci, entrant en el sector de la ferreteria i més tard en els productes de plàstic.

Als anys setanta, amb una oferta cada cop més àmplia de productes a la venda i amb una dona com a directora general -una situació pionera a l'Estat-, Servicio Estación va acollir l'arribada de la democràcia amb la catalanització del nom, d'ara endavant Servei Estació i l'obertura de sucursals a l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Girona. Després d'una profunda renovació de l'edifici, el 2007 va rebre el Premi FAD (Foment de les Arts Decoratives) i el 2010, l'ajuntament va atorgar-li el premi al Millor establiment comercial de la ciutat, lliurat per l'alcalde Jordi Hereu.

divendres, 14 d’agost del 2015

Descubren un pozo bajo la principal pirámide de Chichen Itzá

Descubren un pozo bajo la principal pirámide de Chichen Itzá

Se encuentra a 20 metros de profundidad debajo de la principal pieza arqueológica ubicada en Yucatán

Vida | 14/08/2015 - 15:51h |LA VANGUARDIA
Descubren un pozo bajo la principal pirámide de Chichen Itzá
La pirámide de Chichen Itzá bajo la que se ha descubierto el pozo de agua Pedro Pardo / AFP

Ciudad de México. (dpa).- Un grupo de científicos mexicanos descubrió un pozo de agua subterráneo de 20 metros de profundidad bajo la pirámide de Kukulkán, principal pieza arqueológica de Chichen Itzá, ubicada en Yucatán, ha anunciado este miércoles la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM).
   
El pozo de agua dulce, conocido en México como "cenote", tiene una longitud de 25 metros, fue descubierto mediante una técnica nueva no invasiva desarrollada por el equipo de científicos del Instituto de Geofísica y de la Facultad de Ingeniería de la UNAM, así como del Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH).
   
El método consistió en la colocación de 96 electrodos en el suelo que miden la resistividad del subsuelo, dependiendo del tipo de material que hay bajo la construcción, mediante el envío de de corriente. Con esta técnica se obtuvo un mapa en escala de colores sobre las características de la tierra bajo Kukulkán.
   
"Una cavidad vacía o hueco en la tierra posee una muy alta resistividad, porque la corriente eléctrica no se transmite en el aire, mientras que, en el otro extremo, un sitio saturado con agua transfiere fácilmente la corriente y su resistividad es muy baja", señala el comunicado de la UNAM.
   
El investigador del Instituto Geofísico de la UNAM René Chávez explicó en conferencia de prensa que el cenote no está expuesto, por lo que queda abierta la pregunta de si los mayas conocían su existencia antes de edificar la pirámide. Asimismo, Chávez sostuvo que existe la posibilidad de que Kukulkán se hunda debido a que la cavidad debajo de ella puede ir aumentando su tamaño por el agua que contiene.
   
"Este tipo de estructuras cambian con el tiempo, porque el agua deslava las paredes y la cavidad puede ir en aumento. En algún momento, si el grosor de la roca por debajo de la pirámide se adelgaza, podría haber un problema de estabilidad y El Castillo (como se conoce también a la pirámide) colapsaría", dijo. Sin embargo, el científico señaló que el posible hundimiento no será a corto plazo. "Esto es algo que no veremos nosotros ni muchas generaciones más", aclaró.
   
Anteriormente se han hallado oquedades bajo edificios prehispánicos en territorio mexicano. A finales del siglo XIX se descubrió una cavidad bajo la pirámide El Osario, conocida también como la Tumba del Sumo Sacerdote, estructura que sirvió para probar el método de los electrodos antes de utilizarlo en la Kukulcán.
   
Los cenotes son uno de los principales atractivos turísticos de la península de Yucatán, ubicada en el este de México. Sólo en el estado que lleva este mismo nombre existen unos 2.500 cuerpos de agua de este tipo.
 
TEMAS RELACIONADOS