dijous, 28 de gener del 2016

I ara, què en farem, de la Sagrada Família?


I ara, què en farem, de la Sagrada Família?

/ 19.01.2016
NUVOL

L’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, lamenta que l’arquebisbat de Barcelona hagi prohibit a mossèn Lluís Bonet conduir visites espirituals a la Sagrada Família. És un indici inequívoc que al temple expiatori de Gaudí els feligresos han de passar per caixa com tothom.

Interior de la Sagrada Família
Interior de la Sagrada Família
No conec personalment mossèn Lluís Bonet. Sé que fa molts anys que és el rector de la parròquia que hi ha a la cripta de la basílica, i em consta el seu entusiasme per tot el que fa referència al temple de Gaudí, entusiasme reforçat sens dubte pels vincles de la seva família amb el temple. Em sembla que si hi ha algú que pastoralment té alguna cosa a fer a la Sagrada Família és mossèn Lluís Bonet. Un dels últims cops que he estat a la Sagrada Família (no recordo si va ser quan hi vaig acompanyar la psicoanalista Marie Balmary o quan hi vaig dur l’egiptòleg Jan Assmann) el vaig veure mostrant-la a un grup de fidels. Ho vaig trobar la cosa més normal del món. Gairebé una obvietat. Ara, el bisbat li prohibeix continuar-ho fent.
La notícia és, però, coherent amb la política de l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach a la Sagrada Família. Al gener del 2011, pocs dies després de la consagració del temple per Benet XVI, vaig publicar aquest article a Foc Nou:
“Sobre la basílica de la Sagrada Família s’han dit moltes coses. Se’ns ha parlat de la fe de Gaudí. De la simbologia de cada pedra. De l’atri dels gentils. Dels retaules oberts a la ciutat. De la consagració. Del papa. De les monges de l’altar. De tot i de res. Però ningú no s’enfronta a la pregunta clau: i ara, ¿què en farem?
¿Què farem de la Sagrada Família? Se suposa que l’Església no construeix parcs temàtics, sinó esglésies. Se suposa que la solemne consagració papal es feia per remarcar el caràcter religiós de la construcció, no pas ad maiorem gloriam de l’arquebisbe de torn. Se suposa que tots els esforços que han fet nombroses generacions de catalans i japonesos per alçar la basílica tenen alguna cosa a veure amb les necessitats pastorals de la ciutat. ¿O no?
De moment, l’únic que sabem és que la consagració no ha canviat res. La parròquia de la Sagrada Família continua estant amagada a la cripta, amb una dinàmica independent de la nau, que no en depèn. La Sagrada Família en si no és una parròquia, i per tant no té rector ni comunitat. Però tampoc no és una catedral, i per tant no té canonges. Però és que sembla que ni tan sols no sigui una església, perquè no té horari de misses. ¿Què és, pastoralment parlant, la Sagrada Família? ¿Quin projecte eclesial hi ha al darrere? ¿Què en farem, a partir d’ara? ¿Per què l’hem consagrada? ¿Per què la volem, més enllà d’atraure el turisme de postal?
Simptomàticament, la web oficial de la Sagrada Família (www.sagradafamilia.cat) només parla de tarifes, visites guiades, donatius, serveis educatius, Gaudí, història, simbologia, arquitectura… La pastoral no existeix. Ni en projecte. També molt simptomàticament, en l’última versió (actualitzada el 17-12-2010) de la Guia de l’Església disponible a la web de l’arquebisbat la basílica de la Sagrada Família no existeix. Literalment: no existeix. És evident que la Sagrada Família constitueix en si mateixa un enorme esdeveniment cultural, però no cultual. Em pregunto si “para este viaje hacían falta tantas alforjas”.
No vaig ser l’únic a criticar aquesta situació. El pare Hilari Raguer va escriure amb maldat montserratina que el temple expiatori havia sigut convertit en un temple recaptatori. El cas és que han passat 5 anys des d’aquestes crítiques, però la falta de projecte pastoral a la Sagrada Família no ha fet sinó consolidar-se. El cardenal Lluís Martínez Sistach ha boicotejat sistemàticament la major part d’iniciatives i propostes que tant des del mateix patronat com des d’altres instàncies eclesials i des de la societat civil s’han fet per dotar el temple de continguts que vagin més enllà del que es fa actualment, que no és més que l’explotació d’un parc temàtic. No sabem què farà el nou arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, que certament té ara l’oportunitat de canviar les coses.
Algú pot pensar que això és una qüestió irrellevant, una qüestió interna dels catòlics. No és cert. El cristianisme existeix per aportar alguna cosa a la humanitat. Per recordar-nos que no som només cèl·lules en moviment. Si li hem permès a l’Església catòlica modificar l’sky line de la ciutat, ho hem fet perquè li hem reconegut una capacitat per generar espais que afavoreixin el cultiu de l’espiritualitat. No perquè ens converteixi la ciutat en un parc temàtic. L’Església, amb la Sagrada Família, ha perdut el nord.

Article publicat al blog d’Ignasi Moreta
Podeu llegir la resposta de Borja Vilallonga a aquest article.

dimecres, 27 de gener del 2016

Dues obres de la col·lecció Cau Ferrat enceten l'Any Casas a Sitges

Dues obres de la col·lecció Cau Ferrat enceten l'Any Casas a Sitges

Vinyet Panyella, comissària de l'esdeveniment, oferirà divendres a la tarda al Museu de Maricel una xerrada sobre "Ball al Moulin de la Galette"

| 27/01/2016 a les 13:33h
Especial: Territorials

L'any dedicat a Ramon Casas, s'enceta aquest divendres al Museu de Maricel de Sitges | Wikimedia
El proper divendres a les 18.00 hores, la sala gòtica del Museu de Maricel de Sitges acull l’inici de l’Any Casas amb una conferència dedicada a dues obres de l’artista i que a la vegada formen part de la col·lecció del Cau Ferrat: l’oli del Ball al Moulin de la Galette (1901) i la carta de 1890 que Ramon Casas va escriure a Santiago Rusiñol per anunciar la seva arribada a París.
La presentació de les dues obres anirà a càrrec de Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges i també comissària de l’Any Ramón Casas. El Ball al Moulin de la Galette és un de les pintures més destacades que es pot observar al Cau Ferrat. Aquesta obra acostuma a ser la peça més sol·licitada per altres museus, de cara a exposicions temporals.
Amb aquest esdeveniment comencen els actes de l’Any Ramon Casas a Sitges, que commemoraran durant tot l’any, amb diferents iniciatives, el paper i la figura d’aquesta artista i els seus estrets lligams a Sitges, on va ser propietari de Can Rocamora, l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i l’actual Museu de Maricel. La seva obra està àmpliament present a les col·leccions dels Museus de Sitges: al Cau Ferrat hi ha 15 olis i 80 dibuixos, mentre que al Museu de Maricel hi ha tres dibuixos, un oli i un plafó de rajoles.

Entusiasme forà, desdeny local

Entusiasme forà, desdeny local

Les intervencions de Frederic Amat a les façanes de BCN no deixen indiferent

Entusiasme forà, desdeny local
 
Natàlia Farré Natàlia Farré
Dilluns, 25 de gener del 2016 - 21:57 CET
EL PERIODICO 
Ara que és més 'fashion' prescindir dels mitjons, fins i tot a l’hivern i portant vestit, Barcelona es bolca en un nou mitjó. Que s’entengui aquí per mitjó la mania tan nostrada de qüestionar qualsevol intervenció artística a l’espai públic. Polèmiques recurrents a la ciutat de les quals no s’ha salvat ni La Pedrera, sobrenom popular que en els seus inicis no era gens elogiós. Amb tot, la controvèrsia més agra va ser el 1992 i va tenir Antoni Tàpies i el seu enorme mitjó per a la Sala Oval del MNAC com a protagonistes. Els enfrontaments entre defensors i detractors van ser considerables i la humil peça de vestir va acabar a l’armari fins que el 2010 va renéixer jivaritzada a la fundació del seu autor. Bé.
  Dues dècades després, el debat torna a estar servit. El nou mitjó mira a Vitruvi i la seva forma ideal de teatre clàssic. I neix com a intervenció: Frederic Amat pretén recobrir la façana del Liceu amb 170 cercles oberts de color sang d’un metre de diàmetre. Proposta arriscada que té el sector dividit, els polítics en guaret (l’ajuntament espera un informe sobre el seu impacte) i el públic amb l’enginy disparat: dònuts, anelles, salvavides i pírcings per a un rocòdrom són les coses més boniques que s’han dit fins ara del projecte. Déu n’hi do.
  Aquest, si acaba sent, no serà el primer dels treballs d’Amat per a Barcelona. Així que el que pertoca és indagar a peu de carrer si les seves intervencions agraden molt o poc. Un treball de camp gens científic que es resumeix en entusiasme forà i desdeny local. Al peu del coliseu líric, els més prudents ho consideren «innecessari per a una façana que ja té la seva pròpia identitat» i aposten per «fer-ho a la part moderna de l’edifici, al carrer de la Unió», com apunta la propietària de l’única botiga històrica que queda a la Rambla. Pels menys ponderats, la proposta és directament «horripilant» i alhora «un niu de coloms i de brutícia». Segons el parer de l’estanquer del carrer de Sant Pau, on dóna part de la façana, «és igual de lleig que l’edifici de Via Laietana, però almenys allà hi ha espai i l’obra resulta menys agressiva».
 

El que els turistes veuen com "original", els veïns no ho miren: "¿Per a què? Fa por"

. L’edifici de Via Laietana és l’Hotel Ohla, el frontal i la rereguarda del qual Amat va omplir amb immensos ulls de ceràmica. «Càmeres de vigilància de plàstic que podrien vendre al Tiger d’aquí al costat», segons descriu un dels pocs barcelonins que circulen pel carrer Comtal. La resta de paisans ni s’ho miren. «¿Per a què? Si fa por», assegura un veí no gaire content amb el que veu des del seu balcó. Molt diferent ho perceben els de fora. Un jove amb aspecte nòrdic –de fet és serbi i té un nom impronunciable– enfoca amb la seva càmera una de les pupil·les de ceràmica. «Ho trobo meravellós i en absolut intimidant», reflexiona.
   De la mateixa opinió són unes noies valencianes que afirmen que ho perceben com una cosa «súper original que contrasta estupendament amb les construccions del barri». Menys entusiasta es mostra un grup d’italians: «No és harmònic amb la resta de façanes», encara que després de pensar-hi bé, donen un cop de mà a l’artista: «Barcelona és una ciutat jove, moderna, al capdavant de l’avantguarda, es pot permetre aquestes coses». La mateixa opinió expressen sobre el Liceu després de veure una foto amb la simulació de l’obra.
Com una tassa de te

COM UNA TASSA DE TE

Guy Nader i Rosita Calvi, libanès el primer, italiana la segona, es mostren exultants amb Amat. Nader es dedica a la poesia i imagina «el Liceu com una tassa de te la qual agafar per una de les seves nanses». Calvi és ceramista, així que la seva opinió és més pragmàtica: «S’ha de crear nous imaginaris i apostar per l’evolució de l’art». Tots dos coincideixen que és un projecte «fantàstic». La mateixa passió que dirigeixen cap al 'Mural de les olles', la paret del Mercat de les Flors que Amat va entapissar amb olles de ceràmica cap a l’any 2000. A tots dos els «encanta». I a Nader el fascina que totes les formes siguin diferents: «Permet fabular amb les peces en funció de l’estat d’ànim», afirma mentre les observa. No diuen res de la 'Pluja de sang' que decora l’escala del Teatre Lliure, però un intueix que hi estarien a favor. Una cosa que no passa amb l’Enric, un historiador de l’art per a qui les llàgrimes d’Amat són tristes i no aporten res. Ja ho dèiem, entusiasme forà, desdeny local. 
TEMES

diumenge, 24 de gener del 2016

Arte Toscano y Arte Moderno

Arte Toscano y Arte Moderno

Palazzo StrozziÚltimo fin de semana para disfrutar de la exposición de Arte Renacentista y una excepcional selección de las mejores obras de Arte moderno Occidental del Siglo XIX en una misma visita. Si al ya por si atractivo de las obras de los artistas del renacimiento añadimos el denominador común del concepto “místico” de las obras de los artistas modernos de principios del reciente siglo pasado, la experiencia es única.
Una tarde con horario excepcional para esta convocatoria y última oportunidad; del jueves 21 al domingo 24 la exposición estará excepcionalmente abierta desde las 10:00 hasta las 23:00h, última admisión a las 22:00h.
Van Gogh, Picasso, Matisse, Ernst, Miró, Redon, Fontana, Chagall, Millet … etc, y una impresionante selección de obras de autores desde el renacimiento hasta la modernidad y arte contemporáneo completan esta excelente exposición que fue preparada durante tres años por el comisario y director de arte de la Fundación Palazzo Strozzi en el hermoso palacete en Florencia
Dónde dormir. Hotel Savoy, www.roccofortehotels.com
Compartir:

Publciado por: Alvaro Laforet

 

dissabte, 23 de gener del 2016

Los que pidieron en 1965 que no se acabara la Sagrada Familia

Los que pidieron en 1965 que no se acabara la Sagrada Familia

En el pasado mes de noviembre Su Santidad Benedicto XVI consagró la basílica de la Sagrada Familia de Barcelona, acto al que toda la progresía barcelonesa dio su apoyo para reforzar la figura y el prestigio de n.s.b.a. cardenal Martínez Sistach. Desde entonces nuestro arzobispo no para de citar el templo diseñado por el Siervo de Dios Antonio Gaudí y de recordar la visita papal a nuestra ciudad. Pero hay un capítulo que muchos desconocen y que no debe quedar en el olvido, y es que en 1965 una carta a La Vanguardia, firmada por muchos nombres ilustres pedía que el templo no se acabase y se dejase como estaba, los argumentos, de un progresismo caduco muy propio de aquellos tiempos, no tienen desperdicio, pero lo más grave de todo es que entre los firmantes hay personas muy próximas al cardenal Sistach, entre ellos el mismísimo obispo auxiliar emérito Don Pere Tena Garriga.
No sólo se oponían a la finalización del templo sino que pedían públicamente, que la gente no colaborara económicamente en la colecta que se hacía con tal motivo:
"Periódicamente alguien nos recuerda el deber que tenemos de colaborar a su terminación (…). Se ha dedicado un día especial a recordárnoslo y a recaudar fondos para la continuación de las obras. Este día está próximo y como muchas personas participarán en la colecta convencidos de colaborar en una obra religiosa, ciudadana y artística, nosotros estamos convencidos de que esta labor no sólo no es positiva, sino que es contraproducente"
Pero veamos ya, como ejemplo, los dos primeros argumentos, por los que se justificaba el hecho de no finalizar las obras y dejar la Sagrada Familia como un conjunto de piedras sin culto:
1º La catedral tenía como uno de sus fines agrupar a todos los habitantes de la ciudad en las grandes celebraciones religiosas; en las ciudades de hoy un enorme templo monumental no tiene sentido.
2º Puede considerarse a la Sagrada Familia, desde el punto de vista de un monumento expiatorio. En este caso el templo vendría a centrar y a simbolizar el fervor expiatorio de todo un pueblo. Pero no creemos que exista este sentimiento popular, ni que nadie se sienta vinculado de veras a esta empresa colectiva de expiación. La generación de hoy no comprende que una necesidad de expiación tenga que concretarse precisamente en la construcción de un templo que costaría millones.
En el fondo detrás de estas ideas hay un plantemiento muy conocido del progresismo eclesial catalán, por el que se huye de toda concentración católica de miles de personas, porque es un signo del poder y de la fuerza de la Iglesia que ellos rechazan. Porque no quieren una Iglesia pública (dicen que les recuerda al nacionalcatolicismo) sino una privada, que no salga en los medios de comunicación y que actue discretamente sólo en pequeñas parroquias y en comunidades "populares", por eso odian tanto al beato Juan Pablo II que promocionó los encuentros masivos de católicos en todos los rincones del mundo o a Don Ricardo Carles que cada año llenaba el Palau Sant Jordi de fieles para celebrar en él la Santa Misa o que volvió a promocionar la procesión del Corpus Christi (prácticamente extinguida por Don Narcís Jubany y los suyos) con la presencia de miles de personas por las calles más céntricas de la ciudad.
Entre los firmantes de la carta conjunta además de algunos arquitectos y personajes conocidos, muchos de ellos también firmantes de manifiestos favorables al candidato socialista Pasqual Maragall (Oriol Bohigas, Alexandre Cirici, Oriol Martorell, Maria Martinell…) , hay un buen número de clérigos, muchas vacas sagradas de la "Unió Sacerdotal": Pere M. Busquets, O.S.B., Miguel Estradé, O. S. B., Evangelista Vilanova. O.S.B., A. Borras, Ricard Pedrals, presbítero; Frederic Bassó, presbítero; Joan E. Jarque, presbítero; J. Alemany, presbítero; Joan Ferrando, presbítero; Casimir Marti, presbítero; Josep Bigordá, presbítero; M. Prats, presbítero; Jordi Bertrán, presbítero; Josep Hortet, presbítero; Pere Tena, presbítero.
Además de los tres primeros (monjes de Montserrat) que nunca faltan en este tipo de manifiestos, hay dos monseñores: Tena y Jarque, y algunos compañeros de asiento del que después seria vicario general Lluís Martínez Sistach, en el Consejo Episcopal de Don Narcís Jubany, como el fallecido Rvdo. Josep Alemany o el Rvdo. Josep Hortet, compañero de curso, de ordenación y de discipulado del Dr. Manuel Bonet en Roma.
Pero el día de la consagración de la Sagrada Familia yo vi alguno de los firmantes con mis propios ojos, porque las cosas cambian, no es lo mismo complicarle la vida a Don Gregorio Modrego o al bueno de Don Marcelo González que hacérselo al cardenal Sistach, "perquè aquest és dels nostres" (porque éste -Sistach- es de los nuestros).

Antoninus Pius

Enderroqueu la Sagrada Família

Enderroqueu la Sagrada Família

/ 20.01.2016
NUVOL
L’any 1965, La Vanguardia Española publicava una carta col·lectiva contra l’acabament de la Sagrada Família. Entre els signants hi havia Oriol Bohigas, Alexandre Cirici, Oriol Martorell i Maria Martinell, però també una rellevant representació del clergat català més progressista: Pere Busquets, Miquel Estradé, Evangelista Vilanova, Ricard Pedrals, Frederic Bassó, Josep Alemany, Joan Jarque, Casimir Martí, Josep Bigordà, Modest Prats, Josep Hortet i Pere Tena. En la carta s’esgrimeixen dos arguments religiosos de pes contra les obres de la Sagrada Família: les grans esglésies no tenen sentit en la ciutat contemporània i un temple expiatori no té cabuda en el marc catòlic conciliar i popular català del moment.
Sagrada Família (1896-1905) Font: AFCEC
Sagrada Família (1896-1905) Font: AFCEC
Ignasi Moreta, en ple triomfalisme catòlic del 2016, escriu en un article recollit a Núvol que cal reivindicar la Sagrada Família com una església viva, amb culte, pregària i devoció catòlica fidel. Abjura del “parc temàtic Sagrada Família” que s’ha creat a major glòria dels milions de turistes a la cerca de Gaudí—i a major glòria del Cardenal-Arquebisbe emèrit de Barcelona Lluís Martínez Sistach, que va disposar d’un papa i una maquinària secular en la monumental dedicació de la Sagrada Família al culte catòlic. Tanmateix, com lamenta Moreta, el culte és inexistent i el temple expiatori-basílica roman com una atracció secular més de la Barcelona turística desnaturalizant. Enfront d’aquesta secularitat turística que passa per caixa, Moreta vindica el sentit espiritual, religiós, cultual, el-que-sigui, de la Sagrada Família.
Però, quin sentit religiós pot tenir la Sagrada Família?
Moreta parla de la Catedral de Barcelona, església històrica del catolicisme barceloní, amb canonges que aparentment resen i mantenen el culte catòlic al cor cristià de la ciutat comtal. Moreta també parla de la missió parroquial encomanada a la Sagrada Família i relegada a la cripta del temple i a un minso i minoritzat paper pastoral i evangelitzador, els cristians de barri transmutats en cristians de segona. Finalment, Moreta disserta sobre les grans concentracions pastorals que ha acollit la Sagrada Família i que han servit més a la faraonització de la figura de Martínez Sistach que a una autèntica missió pastoral catòlica, sigui atri dels gentils, sigui nova evangelització—marques catòliques per l’adoctrinament de tota la vida amb format 2.0-hipster.
I Moreta, en tot el seu article, oblida que la Sagrada Família no és cap de les coses que enumera; la Sagrada Família continua essent un temple expiatori.
Als temps finiseculars del Vuit-cents, en les darreries del pontificat de Pius IX i l’annexió de Roma al Regne d’Itàlia, el món catòlic emprenia la seva modernització conservadora—de religió tradicional a religió moderna. En aquest esperit, Pius IX i el seu successor Lleó XIII blasmaven els errors de l’altra modernitat, això és, el liberalisme, el socialisme i l’ateisme. Davant tanta efusió de pecat a l’esberlada i estripada Cristianitat europea, van començar a sorgir les reparacions i les expiacions catòliques. Tot plegat va cristal·litzar en una de les devocions catòliques més populars: el Sagrat Cor de Jesús. El Sagrat Cor de Jesús representava l’expiació dels pecats moderns i el salvament dels fidels catòlics i l’Església de Crist. Enmig de les pregàries devocionals, misses de sufragi per l’expiació dels pecats, i pelegrinatges, va aparèixer la idea de construir santuaris al Sagrat Cor de Jesús que fossin sufragat per les almoines dels fidels en tant que expiació dels pecats propis i del món. El primer santuari d’aquestes característiques va ser impulsat per Pius IX a Roma l’any 1870. Aturat per l’annexió italiana de Roma, va ser reprès el 1880 i acabat el 1887. Sant Joan Bosco i el seu apostolat del Sagrat Cor de Jesús—un apostolat inicialment jesuític—foren crucials per l’acabament del temple, avui encomanat a la família salesiana de don Bosco.
La Sagrada Familia l'any 1920
La Sagrada Familia l’any 1920
En paral·lel al projecte de Roma, el 1873 la joveníssima III República Francesa votava a l’assemblea nacional la llei que establia la construcció del famós Sacré-Cœur del Montmartre parisenc. Amb el suport de Pius IX, i emmarcat en el restabliment de l’ordre moral i en la repressió posterior a la comuna revolucionària de París, el temple de Montmartre també s’havia d’erigir per mitjà de les donacions dels fidels, aquest cop amb patrocini estatal. Cal no oblidar que els canons de la butte Montmartre van ser un dels primers escenaris revolucionaris de la comuna de 1871. On va sobreabundar el pecat revolucionari, l’ordre moral francès féu sobreabundar l’expiació repressora.
I vet aquí que arribem a Barcelona, l’única ciutat del món juntament amb Mèxic D.F. que té dos temples expiatoris.
El temple expiatori del Sagrat Cor de Jesús al Tibidabo va néixer gràcies a la Junta de Caballeros Católicos, que el 1886 va cedir els terrenys de la muntanya a Sant Joan Bosco per construir-hi el temple que expiés els pecats de Barcelona. La seva construcció va ser atzarosa: primera pedra el 1902, dedicació el 1961. Tot i que el projecte original era d’Enric Sagnier, la llarga durada de les obres ha propiciat el poti-poti actual i l’abominable resultat que empastifa la pobra muntanya del Tibidabo. Com al temple expiatori de Roma, la família salesiana s’encarrega de la pastoral del temple i hi permet la joiosa expressió de l’integrisme espanyolista més nostrat del catolicisme català.
Amb tot, com que el pecat modern sobreabundava a la Barcelona vuitcentista, els catòlics catalans van sentir la necessitat de construir un altre temple expiatori. En paral·lel a la construcció expiatòria en l’amenaçant cimbell muntanyós i dominador del Tibidado, aquest cop es va optar per ferir la trama urbana de l’Eixample. L’any 1881 Josep Maria Bocabella, devotíssim de Sant Josep i de la família cristiana, va comprar els terrenys per erigir un temple expiatori dedicat a Jesús, Maria i Josep, models de la família com cal. Com la resta de temples expiatoris, el projecte de la Sagrada Família expiava els pecats mitjançant les almoines dels fidels—és d’admirar com avui els japonesos i americans sufraguen l’expiació dels pecats dels barcelonins. La resta de la història ja és coneguda amb Gaudí i etcètera.
L’esperit catòlic de Moreta se sent torbat que la Sagrada Família no sigui un lloc de culte com cal i s’hagi convertit en un parc temàtic ocasionalment emprat per divinitzar el miles gloriosus del catolicisme barceloní que ha estat Martínez Sistach. Per contra, el meu esperit peculiar se sent torbat que la Sagrada Família simplement sigui. No es tracta ja d’abordar el sempitern debat sobre el valor artístic i arquitectònic de la continuació de l’obra de Gaudí, especialment quan es fan els nyaps decoratius i litúrgics presents a l’interior del temple. El gran problema és que en la nostra Barcelona secular(itzada), en la nostra Rosa de Foc venuda al turisme neoliberal i al capitalisme de borratxera, el catolicisme català estigui promovent la construcció d’un temple per expiar els nostres pecats moderns. La Sagrada Família, ahir com avui, continua ferint i insultant la trama urbana de la Barcelona-Rosa de Foc. És lícit que Moreta vulgui reaprofitar el temple expiatori, quasi acabat, per a la missió catòlica de tota la vida, que és la de salvar ànimes i guiar-les; però, si-us-plau catòlics, deixeu d’expiar per les nostres vides. Feu el que vulgueu, però no ens expieu. I encara menys quan cada any l’integrisme catòlic barceloní renova la missió de l’expiació dels pecats moderns amb la processó de Sant Josep de la Muntanya, que culmina a la Sagrada Família amb tota pompa cardenalícia. No oblidem que Sant Josep era i és els amors de l’integrisme català, des de l’inspirador de la Sagrada Família a l’egregi Francisco Canals Vidal, metafísic tomista teoritzador de la vital intercessió de Sant Josep en la salvació del fidel modern. Ite ad Joseph!
Sagrada Família
Sagrada Família
A la façana original de la Sagrada Família l’expiació catòlica barcelonina va necessitar de representar l’anarquista de la bomba, emblema cimal del pecat modern. Entre el Sant Josep repressor i l’anarquista alliberador, avui el catolicisme barceloní i català ha de decidir com cicatritzar la ferida arrogant i vexatòria que el temple expiatori de la Sagrada Família encarna. L’any 1965 ja ho van veure clar; ara només cal que ho vegin clar l’any 2016. Després, tal volta, podrem procedir al seu enderroc de salvació pública, a la seva coherent lefebvrianització insular prelatíciament personal, a la secularització museística de nyap post-gaudinià, o a la definitiva disneylandització-sense-mitra d’aquesta Sagrada Família tan pecaminosa.

Subscriu-te a Núvol

 
 

divendres, 22 de gener del 2016

Recuperen l'escala del Xalet del Catllaràs de Gaudí al Berguedà, modificada el 1971

Recuperen l'escala del Xalet del Catllaràs de Gaudí al Berguedà, modificada el 1971

L'edifici vol esdevenir un centre d'interpretació de la natura i una estació d'esports

| 22/01/2016 a les 08:00h
Especial: Territorials
 
El Xalet del Catllaràs amb l'escala original. Foto: Cedida.

La primera fase de les obres de restauració de l'edifici del Xalet del Catllaràs al Berguedà, dissenyat per Antoni Gaudí, està a punt de finalitzar. Malgrat que el monument històric encara està lluny de tenir un òptim estat de conservació, la inversió de 53.000 euros que s'hi ha pogut realitzar ha estat un pas endavant molt important. Amb aquests diners, ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, s'ha pogut tornar a construir l'escala original, una de les “joies” del xalet que, el 1971 es va modificar.

A banda, amb aquests diners provinents de la Diputació de Barcelona també s'acabarà de posar una barana a l'escala i realitzar un tractament molt especialitzat per a les humitats sobre el ciment. L'objectiu, ha explicat l'alcalde, és anar fent petites obres que ajudin a recuperar aquest element patrimonial però, el més important de tot, és que les remodelacions es facin bé i d'acord amb les necessitats d'aquesta instal·lació: “No hem d'oblidar que estem a 1.500 metres d'alçada; les inclemències del temps fan moltes destrosses”.

Segons Linares, el proper pas d'aquesta restauració serà renovar la coberta i els tancaments de portes i finestres. Això, ha dit, és “el més prioritari” abans d'entrar a restaurar tots els interiors. De tot això, ha indicat, l'arquitecte n'està calculant el cost, que en qualsevol cas acostuma a augmentar, ja que els materials han de ser especialment resistents al fred. Pel que fa al finançament, l'alcalde també ha anunciat que el Xalet del Catllaràs es tornarà a presentar a la convocatòria d'edifici singular, a la vegada que l'Ajutnament també s'acollirà a les línies FEDER a través del Consell Comarcal del Berguedà.

En total, es calcula que l'import de l'obra completa podria ascendir fins als 400.000 euros, una quantitat que s'espera poder anar invertint per fases, i a mesura que es puguin anar aconseguint les ajudes.

Projecte ambiciós

El Xalet del Catllaràs compta amb un pla d'usos força ambiciós ja que, segons ha explicat l'alcalde en diverses ocasions, té la voluntat de convertir-se en un Centre d'Interpretació de la Natura que pugui aplegar investigació i recerca universitària. En aquest sentit, es preveu que l'obra de Gaudí tingui en el seu interior una sala de documentació sobre la mineria, una altra sobre les obres de Gaudí a la Pobla de Lillet, i una sala polivalent. Per altra banda, també s'està estudiant la possibilitat de funcionar a través d'energies renovables.

A més, l'alcalde també espera poder complementar aquesta activitat amb un altre projecte d'estació d'esports de muntanya, de trail, de mountain bike i de senderisme: “Voldríem que el Xalet del Catllaràs fos un referent en el món de l'esport”.

Sigui com sigui, aquests projectes encara queden lluny i, malgrat que la “feina de formigueta” continua, segons Linares, encara faltaran diverses fases per poder adequar totalment la instal·lació. 
L'escala del Xalet del Catllaràs que s'ha reconstruït. Foto: Cedida.