divendres, 10 de juny del 2016

"Van trucar a la porta, Don Anton havia desaparegut"

"Van trucar a la porta, Don Anton havia desaparegut"

Xita Sugranyes potser és l'única persona viva que va conèixer Gaudí i que va viure de prop la seva mort


Xita , filla de l'arquitecte Domènec Sugranyes, recorda Gaudí i el dia que va morir.
EL PERIODICO
CARLES COLS / BARCELONA
Dijous, 9 de juny del 2016 - 23:46 CEST
La mort d’Antoni Gaudí està a les hemeroteques i a les biografies, és clar, però també a la veu de Xita Sugranyes, que potser sigui l’únic testimoni viu d’aquell 7 de juny que un tramvia va atropellar l’arquitecte, home de rutines, que com cada tarda comprava La veu de Catalunya a la plaça d’Urquinaona i anava a peu fins a la Sagrada Família. «Jo era al llit i algú va trucar a la porta amb insistència». Nascuda el 1919, Sugranyes tenia prop de 7 anys. Vivia al número 25 de la ronda de Sant Pere. El seu pare era Domènec Sugranyes, llavors molt més que un deixeble de Gaudí, un jove reusenc en qui confiava. «Li van explicar que Don Anton havia desaparegut. Així li deia tothom, Don Anton». Van sortir a buscar-lo. Ella, és clar, es va quedar al llit.
Gaudí va morir al cap de tres dies, un 10 de juny, es va afanyar a destacar la premsa, com Jacint Verdaguer. Però el següent record que guarda aquesta dona encara molt vital no és ni el funeral ni la catàrtica reacció dels barcelonins, sinó el desconsol a casa, el seu pare plorós. «S’ha acabat, la Sagrada Família ja no es construirà».

Gaudí i Domènec Sugranyes anaven a passejar a l'escullera, i amb ells, la filla del segon, la Xita.

La Xita («si us plau, no em digui Conxita, que mai m’ha agradat») va conèixer en vida Antoni Gaudí. A Reus, els Sugranyes tenien una pastisseria i allà, a l’obrador de l’establiment, s’organitzaven unes animades tertúlies intel·lectuals a les quals assistia Gaudí. Va ser en aquella rebotiga on va conèixer el pare de la Xita. «Aquest noi hauria de ser arquitecte, li deia a la meva àvia». Tenia un do amb el dibuix. I així va ser, de manera que, un cop  a Barcelona, Gaudí i Sugranyes, amb la Sagrada Família en obres i col·laborant en altres projectes, anaven a passejar sovint a l’escullera i la Xita els acompanyava. «El recordo amb aquell abric llarg i vell, ficava la mà fins al fons de la butxaca i em treia uns cacauets».

L’IMPACTE DE LA MORT

Aquest és un record feliç. El temps sol polir les arestes. També amb un somriure explica el dia que el seu pare es va quedar penjat de la façana de la Pedrera. No va passar d’un ensurt. La mort de Gaudí, tot i això, va marcar un punt d’inflexió a la llar dels Sugranyes. El pare ja no va ser mai el mateix. Sense Gaudí, prosseguir les obres de construcció semblava un cim inabastable. Però encara va ser pitjor l’esclat de la guerra civil. El 20 de juliol de 1936, una turba de la FAI va entrar a la Sagrada Família. «La maqueta que van destruir l’havia fet el meu pare», recorda la Xita. Aquell va ser un dia terrible. Van cremar milers de documents i plànols. La tomba de Gaudí va patir danys, però almenys es van respectar les seves restes, en contra del desig que, en una cruel carta dirigida a Salvador Dalí, va expressar Pablo Picasso, un dels grans detractors del genial arquitecte.
«Un amic meu va veure l’altre dia a la tarda a Barcelona el senyor Antoni Gaudí, l’arrossegaven amb una corda al coll, tenia molt mal aspecte (cosa que és natural en el seu estat), estava bastant ben conservat (embalsamat), acabaven de desenterrar-lo. Els anarquistes sempre saben on es troba el pot de la bona confitura», va escriure el pintor, inspirat per l’exhumació de cadàvers de monges que aquells dies van convertir la ciutat en una capital macabra.
Sugranyes va tenir aquell dia una actuació valenta. Un altre grup va tornar al temple per dinamitar la façana del Naixement i enderrocar les torres. El pare de la Xita va sortir al pas i va aconseguir que en desistissin. Dos anys més tard, feble de salut, va morir. 

Gaudí, el petroli de Barcelona

90 anys de la mort d'un arquitecte genial

Gaudí, el petroli de Barcelona

Més de 8,2 milions de visites a l'any, a preus per sobre del barem internacional, converteixen l'obra de Gaudí en un negoci incomparable

Gaudí, el petroli de Barcelona
DANNY CAMINAL
EL PERIODICO                         
CARLES COLS / BARCELONA
Dijous, 9 de juny del 2016 - 20:39 CEST
Avui fa noranta anys de la mort d’Antoni Gaudí, Don Anton, com li deien els seus col·laboradors i amics, i Antonia Samdi, segons la fitxa que inicialment li van obrir a l’Hospital de la Santa Creu, com si fos la indigent dona barbuda. Un comboi de la línia 30 del tramvia el va malferir el 7 de juny, anant cap a la Sagrada Família. Era la més fidel representació del geni despreocupat per la seva imatge, alguna vegada vist amb una tassa a la mà demanant donatius per a les obres del temple, perquè no en va estava concebut com un temple expiatori dels pecats. Al cap de 90 anys, Gaudí és una indústria, pel nombre de visitants que sumen les seves obres, 8,2 milions el 2015, però sobretot pels preus que estan disposats a pagar, molt per sobre de qualsevol barem internacional.

La Capella Sixtina, 16 euros; la Torre Eiffel, 17, i la Sagrada Família, amb accés a les torres, 29

La visita als Museus Vaticans, no cal dir que amb la Capella Sixtina inclosa, costa 16 euros. Pujar a la Torre Eiffel, 17. La inabastable pinacoteca del Prado es pot disfrutar per 16 euros. L’Alhambra, 14 euros. La Barcelona de Gaudí juga en una altra divisió. L’entrada més senzilla a la Pedrera costa 20,5 euros, però la més completa, amb vistes nocturnes sobre el passeig de Gràcia, puja fins als 39 euros. L’any passat, la també coneguda com a Casa Milà va superar còmodament la barrera del milió de visitants. A tres carrers d’allà hi ha la Casa Batlló, durant un temps una mica ignorada, fins que la família Bernat la va comprar el 1993. Allò va ser gairebé com comprar una mina d’or. Les entrades, si es calcula el preu per metre quadrat visitable, són de les més cares de la ciutat, de 22,5 a 36 euros.

N’hi ha prou amb una calculadora per fer números de la lucrativa trajectòria a la qual va posar fi aquell tramvia a la confluència de la Gran Via amb el carrer de Bailèn. Hi hauria pogut haver més obres de Gaudí, però són com els quadros de Vermeer, que només en va pintar una trentena i això els fa encara més excepcionals. Potser això s’entén més bé si s’entra a la web de la Casa Vicens, obra també de Gaudí, al carrer de les Carolines. Fa un parell d’anys la va adquirir per 30 milions una filial de la societat andorrana Mora Banc Grup.
La informació disponible a la web es redueix bàsicament a dos missatges: obrirà aviat al públic i, sobretot, que no està en venda. Sembla que per internet també corre qui tracta de vendre-la sense ser-ne el propietari. La qüestió, però, és que aquest any la Casa Vicens se sumarà a la llista del Gaudí visitable i, segurament, amb èxit, perquè per allà hi passen cada dia turistes que es conformen a fotografiar la lona que cobreix la façana durant les obres, una imatge bastant còmica.

Gijs van Hensbergen, hispanista i devot gaudinista, pronostica que el final de les obres del temple multiplicarà el flux de visitants

El relat sobre aquesta gallina dels ous d’or mereix un punt i a part amb la Sagrada Família. Aquesta setmana, darrere de la notícia de la commemoració de la mort del geni, es presenta un altre llibre sobre el temple, La Sagrada Família, el paraíso terrenal de Gaudí. L’autor és l’hispanista holandès Gijs van Hensbergen, protestant fascinat per les tècniques de l’arquitecte, «100 anys avançat al seu temps», però, pel que fa al cas, veu premonitòria del que li caurà al damunt a Barcelona d’aquí 10 anys, quan es preveu que acabin les obres de construcció d’aquella «Bíblia de pedra» que va concebre Gaudí.
«Més de tres milions de persones visiten un edifici en obres, un fet insòlit arreu del món». Ve a profetitzar que a partir del 2026, quan la Sagrada Família ja sigui l’edifici més alt, els visitants creixeran, qui sap si geomètricament, amb tot el que això comporta. Les agències de turisme de tot el món hauran de renovar els catàlegs.

La riquesa que genera Gaudí no evita que les escoles públiques d'arquitectura visquin gairebé en una indigència molt gaudiniana

CONSERVACIÓ

¿Això hauria de ser motiu de preocupació? Una primera resposta la dóna el Palau Güell, Gaudí en mans públiques propietat de la Diputació de Barcelona. No té el ganxo de les atrevides obres del passeig de Gràcia, però per raons de conservació l’aforament diari a l’estiu es limita a 1.500 persones, 1.250 a l’hivern. Els tècnics creuen que mereix el mateix tracte que les coves d’Altamira o la tomba de Nefertari, sensibles a l’excés d’alè humà. Un punt de vista a tenir en compte.
Si se’n vol un altre de més incisiu, hi ha la reflexió de Xavier Monteys, catedràtic d’Arquitectura i veu tan incòmoda com necessària. «M’agradaria saber quant guanya la Casa Batlló i quant destina a beques, simposis i publicacions. Ja responc jo mateix: zero». En una ciutat que viu del seu extraordinari jaciment arquitectònic, les escoles públiques d’aquesta disciplina acadèmica tenen «un pressupost ridícul», i encara més, «la UPC està en bancarrota». «La ciutat de Gaudí no inverteix ni en talent ni en investigació arquitectònica», retreu Monteys. «Que no hi hagi –afegeix– una convocatòria anual de beques amb diners privats, a l’estil de la Fundació Graham als EUA, és una mostra del provincianisme botiguer d’aquesta ciutat, que no es mereix Gaudí».
Difícilment d’aquí 10 anys el diagnòstic serà millor.