diumenge, 3 de desembre del 2017

La Universitat de Cervera, santuari de l'adoctrinament borbònic

Història

La Universitat de Cervera, santuari de l'adoctrinament borbònic

Marc Pons
Tarragona. Diumenge, 3 de desembre de 2017



Gravat de la Universitat de Cervera. Finals del segle XVIII. Font Arxiu d'El Nacional

La Universitat de Cervera, creada per l'administració borbònica després de la desfeta catalana de 1714, va ser instaurada amb l'objectiu d'adoctrinar els cadells de les elits catalanes en la ideologia autoritarista, despòtica i unitarista del règim borbònic. L'antítesi del sistema polític i cultural català desballestat dramàticament el 1714. La seva fundació, precedida pel tancament de les set universitats catalanes, obeïa a un pla dissenyat per Felip V i els seus ministres Macanaz i Patiño per acabar amb el sistema universitari català, allò que el règim borbònic considerava nuclis de formació de rebels. I va venir inevitablement acompanyada d'un formidable espoli documental que tenia el clar propòsit d'esborrar la història i despersonalitzar el país. Daniel Gotthilf Moldenhawer, director de la Biblioteca Reial de Dinamarca entre 1788 i 1823, diria de la Biblioteca Nacional de España, creada el 1711, que “la major part dels seus fons documentals procedien de Catalunya, perquè es considerava sediciosos els catalans, [i quan] van destruir els palaus i les universitats, van enviar llibres i manuscrits a Madrid”.
Felip V, Macanaz i Patiño. Composició de retrats. Font Arxiu d'El Nacional

El fals mite de la Cervera borbònica

Abans d'entrar en matèria cal aclarir una qüestió —un fals mite elevat a la categoria d'estigma— que tradicionalment ha relacionat Cervera amb la seva adscripció al bàndol borbònic. Els professors Agustí Duran i Sanpere, Josep Benet i Morell i Josep Llobet i Portella han demostrat repetidament que a Cervera no hi havia més borbònics ni tenien més pes polític que a Vic o a Barcelona, per posar dos exemples de places demostradament austriacistes. Expliquen i demostren que el que va passar a Cervera és el mateix que el que va passar a Vic. Que, en els dies previs a l'ocupació borbònica, es va produir una silenciosa transferència de poder entre les faccions locals, amb el propòsit de salvar vides i béns. Això que al bot ens pot semblar una traïció als esforços de les classes populars en la defensa la causa, era molt habitual en aquella època. Arreu d'Europa. No oblidem que aquestes decisions eren exclusives de les elits representatives. En canvi no ho eren les declaracions de resistència a ultrança, que proven que a Barcelona les classes populars s'havien apoderat del seu destí i marcaven l'agenda política de la classe dirigent.

La universitat borbònica de Catalunya

Dit això, queda clar que el nou poder hauria pogut establir la universitat borbònica de Catalunya a Vic o a Barcelona. En aquella decisió política, però, hi pesava també un altre factor: el model universitari castellà. A Castella les grans universitats (Salamanca, Alcalá o Santiago) estaven fora dels grans centres del poder polític (Madrid) o econòmic (Sevilla). En la història castellana hi havia una reveladora tradició que consistia a separar, si més no geogràficament, els centres de cultura i els centres de poder. Cervera estava situada en un punt relativament equidistant entre els dos grans centres universitaris catalans anteriors a la Guerra de Successió (1705-1715): Barcelona i Lleida, que, a la vegada i per aquest ordre, havien estat els dos grans centres polítics, demogràfics, econòmics i culturals del país. I encara que podria semblar que el règim borbònic pretenia fer una “cosa” nova amb les restes de les dues velles i liquidades, la relació dels primers cancellers —l'equivalent als rectors— i dels primers catedràtics, ens revela que el món acadèmic català va ser objecte d'una profunda i horrible purga política.

Una universitat política

Les presses per desballestar el que en la ideologia del règim borbònic es consideraven nius de formació de rebels —sobretot la Universitat de Barcelona, perquè la de Lleida havia estat reduïda a cendres el 1707— era tanta que es va donar carta de naturalesa universitària a un pintoresc campus format per habitacions convertides en aules i repartides per les principals cases de Cervera. El 7 de gener de 1715, tres mesos i escaig després de la caiguda de Barcelona, començaven les classes amb tants catedràtics com estudiants. La documentadíssima correspondència que en aquells dies intercanvien catedràtics de la nova universitat i elements del nou poder polític i militar ens revela que el cos docent va ser nomenat a dit per les autoritats del règim, en un acuradíssim procés de selecció on prevalien els criteris clarament polítics. L'aparell docent de la Universitat borbònica de Cervera seria proveït de borbonistes convençuts i d'elements que durant el conflicte successori no havien manifestat la seva postura i que, acabada la guerra, s'havien convertit en entusiastes divulgadors de les virtuts personals del primer Borbó hispànic i del seu règim polític.
Decret de Constitució de la Universitat de Cervera. Font Arxiu Historic de Cervera

Una universitat dirigida pel poder

El primer canceller oficial, nomenat personalment per Felip V, seria, reveladorament, Francesc de Queralt i de Xetmar. Era l’11 de maig de 1717 i havien passat dos anys i mig de la caiguda de Barcelona i un any i mig de la publicació del Decret de Nova Planta. El primer canceller era descendent directe del comte de Santa Coloma, virrei hispànic de Catalunya, que en els anys previs a la Revolució dels Segadors (1640-1652) havia convertit la seva oficina en un cau de contraban i corrupció i que, durant la diada del Corpus de Sang (1640), havia ordenat als Tercios de Castilla disparar contra la multitud que reclamava l'alliberament dels dirigents polítics del país empresonats. Els Santa Coloma havien estat històricament a recer del poder central hispànic, el 1640 i el 1705. Seria canceller de la Universitat fins al 1725, any en què es va signar la pau política entre Borbons i Habsburg i va retornar part de l'exili català de 1714. El primer canceller va morir en circumstàncies misterioses als trenta-vuit anys, i seria reveladorament succeït pel seu germanastre Narcís de Queralt i de Reart després d'un interregne nebulós.

Una universitat doctrinària

Els successors del clan Santa Coloma no desmereixerien la naturalesa —elevada a categoria— d'aduladors del règim borbònic que imperava entre el cos docent de la Universitat de Cervera. Era condició sine qua non per exercir. No cal ni dir que a les aules de les facultats de Teologia, Cànons, Lleis, Medicina, Filosofia i Humanitats, que es van anar inaugurant progressivament, el català era una llengua humiliada i desprestigiada a propòsit i proscrita acadèmicament, reclosa en l’àmbit informal de relació entre estudiants al pati, a la taverna o a la casa de “tafura” (de joc i prostitució). En aquelles aules es faria difusió per primer cop de la ideologia —fabricada en l'administració borbònica— que relacionava la llengua i la cultura catalanes amb la gent rústica i illetrada, que representaven el passat i la derrota. També en aquelles aules es negaria, per primer cop, la història i la identitat catalana, i s’instruiria —s'adoctrinaria— en la ideologia borbònica que enaltia la figura d'un rei, màxima representació d'un règim polític que havia destruït l'aparell polític i econòmic de Catalunya i que havia causat la ruïna, l'exili o la mort de milers de catalans.

Una universitat propagandista

L'art és el reflex del pensament d'una època. I una poderosa arma de propaganda política. Aquesta va ser la divisa del règim borbònic quan va assignar, consecutivament, la construcció de l'edifici definitiu als arquitectes Soriano, Marín i Cermeño. Era l'any 1726, onze anys després de la inauguració del primer curs acadèmic, quan s'enllestia la façana principal. L'estil barroc inicial, evolucionat cap a unes formes neoclàssiques, ens revela no tan sols les preferències arquitectòniques que imperaven en la cort de Madrid, sinó també una forta càrrega ideològica que es volia projectar cap a la societat, relacionada amb el contrareformisme catòlic i la pretesa il·lustració borbònica dominada per la Inquisició. La Universitat de Cervera va ser dissenyada com un edifici que havia de ser totalment hispànic, no tan sols en la doctrina ideològica que s'impartia a les aules, sinó també constructivament en l'aspecte estètic. La Universitat de Cervera va ser concebuda pel règim borbònic com un efectiu instrument d'adoctrinament de les classes destinades a ser les elits del país.
Plànol de la Universitat de Cervera. Font Universitat de Barcelona

Un segle XVIII en blanc

Per la Universitat de Cervera hi van passar milers d'estudiants, cadells de les classes dirigents catalanes sorgides de la derrota de 1714, que es convertirien en les elits científiques, acadèmiques i mercantils catalanes del segle XVIII i primera meitat del segle XIX. Aquest és el gran actiu, innegable, que la Universitat de Cervera llega a la història contemporània de Catalunya. Fins que va tancar definitivament el 1842, coincidint amb la reobertura parcial de la Universitat de Barcelona, bressol de la Renaixença cultural i política catalanes de la centúria del 1800. Alguns d'aquests elements, curiosament, van tenir una destacada participació en els conflictes independentistes de les colònies hispàniques d'Amèrica. Posicionats al bàndol independentista o al bàndol colonialista. Cap d'aquests elements, però, va recollir el testimoni de la derrota de 1714. La supressió del sistema universitari català i la seva centralització a Cervera, perpetrada amb el propòsit d'acabar amb els pretesos nius de formació de rebels, faria bona la cita castellana que diu “Piensa el ladrón que todos son de su condición”.

dimecres, 8 de novembre del 2017

L'Ajuntament de Barcelona vol rebaixar el nombre de turistes al Park Güell

Barcelona: Park Güel

​L'Ajuntament de Barcelona vol rebaixar el nombre de turistes al Park Güell

El consistori pretén que es redueixi la promoció del parc, que els visitants no hi arribin en bus convencional i afavorir que els veïns hi entrin gratis

​L'Ajuntament facilitarà l'accés gratuït dels barcelonins al Park Güell


, Barcelona | 07/11/2017 a les 12:35h



Turistes al Park Güell de Barcelona | ACN
Desincentivar l'arribada massiva de turistes al Park Güell i facilitar l'accés gratuït dels barcelonins a la zona monumental. Aquests són els objectius que persegueix el Pla Estratègic del parc que l'Ajuntament ha començat a desgranar aquest dimarts. El document s'ha posat com el 2022 com a horitzó, que és quan es complirà el centenari des que la ciutat va comprar el parc i el va obrir al públic. Fins llavors preveu invertir 25 milions d'euros procedents de les entrades i proposa realitzar fins a 178 actuacions.

Segons l'Ajuntament, la zona monumental del Park Güell –on els turistes paguen entrada- va rebre en el 2016 un total de 2,9 milions de visitants, dels quals només l'1% van ser barcelonins, mentre que en el conjunt del parc van ser 9 milions en total. Obre unes 6.575 hores anuals, però només 66 estan dedicades a activitats per a veïns i ciutadans, o sigui també l'1%. A més, a la zona monumental hi ha 50 entrades reservades per als veïns, i no s'arriben a esgotar mai, segons el consistori.




En opinió de la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, "en alguna mesura hi ha hagut veïns que s'han sentit expulsats respecte a l'ús d'aquest parc" a causa de la massificació turística, fet davant el qual han decidit "apostar fort" i abordar "un canvi real" que permeti "revertir l'espiral" que implicava la massificació i més allunyament dels veïns. "Volem passar de la massificació i expulsió de veïns a un parc en equilibri", ha subratllat. El pla municipal d'actuacions, que es vol consensuar amb els veïns, passa pel decreixement turístic.

Que deixi de ser imatge de Barcelona

D'entrada, el govern municipal considera que ja no cal fer més publicitat del parc. "Clarament no necessita avui en dia una promoció", ha defensat el regidor de Gràcia, Eloi Badia. L'Ajuntament vol convèncer els operadors turístics perquè no incloguin la imatge del parc en les seves promocions, però també aposta per reduir o eliminar la publicitat, pel·lícules i documentals que puguin incentivar una visita, i augmentar la taxa per les gravacions.

En tot cas, ha subratllat el regidor, el que cal és comunicar millor aspectes com que la zona monumental no és d'accés lliure i que hi ha un màxim d'entrades per hora a la venda. "Molts turistes que hi van pensen que hi podran entrar", ha recordat Badia, el qual ha afegit que al final acaben fent un itinerari que no es pensaven. El consistori preveu entre les seves mesures campanyes de comunicació "que evidenciïn la problemàtica de la massificació".

Facilitar l'accés als veïns amb el Gaudir Més

Per als veïns, se simplificaran els tràmits per accedir sense pagar a la zona monumental, com ja va apuntar aquest estiu el consistori. Ara com ara els dels voltants no tenen traves un cop obtenen un carnet acreditatiu, però per a la resta cal apuntar-se al registre municipal Gaudir Més, que proveeix descomptes a espais culturals, i treure's igualment l'entrada al parc. A més, només en poden obtenir una cada dia.

Durant l'any que ve el consistori pensa eliminar l'obligació d'obtenir una entrada als usuaris de Gaudir Més, i podran accedir a la zona monumental quan vulguin només amb l'empremta dactilar. Al registre s'hi pot apuntar qualsevol ciutadà de la Unió Europea, però a la pràctica és difícil que algú se n'acabi beneficiant més enllà dels que resideixen a la capital catalana i els seus voltants perquè cal anar a una oficina municipal per activar-lo.

Desincentivar l'ús del bus 24 per arribar al parc

També es preveu intervenir sobre el transport públic. Segons ha detallat la regidora de Mobilitat i d'Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, la línia 24 d'autobús convencional, una de les vies més emprades pels turistes per arribar al parc, ja no pot circular amb més freqüència, raó per la qual optarien per moure les parades del 24 i el 92 a la carretera del Carmel perquè "no sigui tan atractives per als usos turístics".

Vidal ha especificat que "no hi ha una proposta de transport específic on no pugui entrar els turistes", ja que els visitants podran seguir fent-ne ús, però intentaran que estiguin més pensats per a les necessitats veïnals i no tant a les turístiques. El consistori també estudia crear un bus llançadora d'accés a la carretera del Carmel i millorar la mobilitat general de l'entorn, amb la creació de 20 passos de vianants, l'eixamplament de voreres i més aparcaments de bicicletes.

Tot plegat es complementarà amb un increment de les activitats veïnals, com la recuperació de l'Aplec de la Sardana; la creació de tres parcs i serveis infantils als voltants; la creació d'un centre d'informació i divulgació del parc, la dotació del mirador del Virolai de serveis com uns lavabos i una cafeteria mòbil, i la creació en un futur d'un nou ens de governança que podria adoptar la forma d'una fundació pública. Ara la part regulada la gestiona l'empresa municipal B:SM i la resta, l'Ajuntament.

En la documentació que ha lliurat l'Ajuntament durant la roda de premsa es fa evident la intenció de caminar cap a un decreixement turístic al Park Güell. En l'apartat sobre la reducció de la imatge del parc "com a producte de venda", argumenta que "es fa evident la necessitat de disminuir de forma radical la sobre explotació de la imatge comercial del parc com a icona de la ciutat al sector de promoció turística: creuers, aerolínies, hotels, entre altres, amb l'objectiu de desestimar la visita del turisme en massa al parc".
 

Imatge virtual del mirador del Virolai amb la cafeteria mòbil. Foto: Ajuntament de Barcelona

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)



diumenge, 22 d’octubre del 2017

Cal Drapaire, un dels primers grans blocs de pisos de Barcelona

ltres barcelones

Cal Drapaire, un dels primers grans blocs de pisos de Barcelona

Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules

| 22/10/2017 a les 09:37h
Cal Drapaire | Adrià Costa
Barcelona és una ciutat atapeïda en la qual fa dècades que ens hem acostumat a viure en grans edificis moderns de moltes plantes i on ens passegem cercant aquells petits indrets que resisteixen indòmits l’arribada de la pressió immobiliària.

Però més enllà d’aquests paisatges minimalistes amb un punt bucòlic, al barri de la Font de la Guatlla trobem un edifici singular, ara ja antic, que no es caracteritza precisament per donar aquell toc especial de quasi-rural sinó més aviat el contrari.



Parlem de l’Edifici de la Concepció, situat a Gran Via 272-282. Si l’anomenem així, pocs veïns de la Font de la Guatlla, Hostafrancs o La Bordeta el reconeixeran, perquè tothom el coneix popularment amb el nom de “Les cases del drapaire”.

Només pel fet d’ocupar del número 272 al 282 ja ens podem fer una idea de la seva contundència. La façana d’aquest edifici construït entre 1925 i 1927 va ser la més ampla de Barcelona durant molt de temps.

Hem de pensar que, a més, era un edifici de 10 plantes, amb la planta baixa i ascensors. Un total de 240 habitatges. Mig barri en el seu moment vivia en aquest edifici podríem dir...

La imatge d’aquella obra mastodòntica flanquejant la Gran Via enmig del no-res, envoltada encara d’alguna casa baixa i camps de conreu va quedar gravada en la retina històrica de molts barcelonins. ”Cal drapaire” podríem dir, va ser un dels edificis pioners de les macro-construccions barcelonines.

Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques. I no, no ve de cap broma ni joc de paraules. L’edifici el va fer construir el drapaire Pau Font i Valls, originari de Sant Pere de Riudebitlles.
 
Cal Drapaire, al número 272-282 de la Gran Via Foto: Adrià Costa

Amb només 12 anys, després d’haver treballat ajudant a netejar botes de vi amb el seu pare, boter d’ofici, va traslladar-se a Barcelona a treballar com a mosso del drapaire Jaume Aloi. Els drapaires d’aquella època no només es dedicaven a la compra venda de draps, sinó que a més van ser els pioners del que ara en diem “reciclatge”, és a dir: recollida de quincalla, cartrons, etc... Gent acostumada a guanyar-se la vida el dia a dia de la manera més enginyosa, estant atents a l’entorn i les oportunitats que sovint trobaven bones idees alhora de “reinventar-se”

Potser l’exemple paradigmàtic de drapaire pencaire i fet a sí mateix el tenim en Joan Amades i Gelats, també arribat del món rural a la Barcelona industrial que va passar de la draperia a la parada de llibres de vell i dels llibres de vell a ser un dels principals conservadors de la cultura popular del país i potser l’autor més prolífic en llengua catalana. Però tornant a Pau Font, aviat amb 16 anys obrí el seu primer local a Sants. Va treballar amb cartrons, en un molí paperer i fins i tot va fabricar mobles.

A jutjar per la grandesa de les cases que va construir es podria pensar que els negocis li van anar prou bé i que se sabia administrar. Tot i això, la veu popular d’aquests barris encara explica llegendes que sempre tenen en comú un mateix desenllaç: el drapaire va trobar un tresor.

Hi ha qui diu que remenant la deixalla va trobar una capsa amb diners, d’altres que els diners eren dins d’un matalàs en un pis que va haver de buidar. El cas és que de calerons, ja sigui per la sort, com diuen els veïns més antics, o per la seva pròpia perseverança, en va saber reunir.

Com ja hem dit abans aquestes cases tenien ascensor, i de la mateixa manera que passava per exemple a l’edifici que Cambó va fer construir a la Via Laietana, s’abandonava l’antic costum que la gent amb menys recursos visqués als pisos més elevats havent de pujar sempre escales per passar, com estem acostumats en l’actualitat a que les plantes àtiques siguin les de més prestigi.

En aquest cas, tot i la modernitat de l’edifici, els habitatges eren destinats a classes populars que pel que sembla pagaven lloguers assumibles. Tot i això, el ric propietari, que vivia a l’àtic dúplex de la part central de l’edifici segurament es deuria creuar sovint amb els seus veïns: obrers de Can Batlló i de les altres fàbriques properes i gent del barri en general.

Però aquest interclassisme de l’edifici no va arribar a quallar del tot en el moment que en plena guerra civil va ser destruïda la imatge de la Concepció que coronava l’edifici i Pau Font, el nou ric d’origen humil, fou assassinat per un escamot de la FAI a l’edat de 67 anys.
Ara però, amb el pas del temps, encara hi ha molta gent que coneixent o no la història viu a “les cases del drapaire” i aquella imponent façana tot i estar envoltada d’altres grans edificis, no ha deixat de ser imponent.
 
Cal Drapaire, al número 272-282 de la Gran Via Foto: Adrià Costa

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

dissabte, 21 d’octubre del 2017

La Nau Gaudí de Mataró s'obre a Mario Merz i a Miquel Navarro

Exposicions


La Nau Gaudí de Mataró s'obre a Mario Merz i a Miquel Navarro

Gustau Nerín
Foto: Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró
Barcelona. Dijous, 19 d'octubre de 2017

MARIO MERZ Nau Gaudí Museu Art Cont Mataró

La Nau Gaudí de Mataró acull l’exposició Un arc, un iglú, una ciutat, organitzada pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró (format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat) i la  Fundació Bancària ”la Caixa”. L’exposició, comissariada per la Nimfa Bisbe, està formada per dues obres de  grans dimensions especialment seleccionades per dialogar amb l’arquitectura de la Nau Gaudí: “El camí per venir aquí “(1986) de l’artista italià Mario Merz (considerat un dels principals representants de l’art povera) i "Des del terrat" (1985-1986), de l’escultor valencià Miquel Navarro.
Miquel Navarro Consorci Museu Art Cont Mataró
"Des del terrat", de Miquel Navarro. Foto: Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró.

Un iglú i una ciutat

El camí per venir aquí (1986), és un dels característics iglús de Merz, construït amb una armadura de ferro, pedres i vidres trencats, i un camí d’entrada fet amb diaris. Un refugi mínim que connecta amb la condició primitiva i mítica del recer, i que alhora conviu amb el registre tecnològic dels llums de neó. Ha format part de les exposicions inaugurals de les seus de CosmoCaixa a Madrid i Barcelona. Des del terrat, de Miquel Navarro, és una evocació escultòrica d'una gran urbs a escala reduïda, feta amb argila i zinc, que vol evidenciar la construcció jeràrquica i gairebé fantasmal de la ciutat contemporània. Va ser presentada per primera vegada a la Sala Montcada de Barcelona. Totes dues obres, han estat escollides per a l’exposició a la Nau Gaudí  per “parlar de la noció constructiva de l’art”, segons la comissària Nimfa Bisbe, però també perquè “parlen no només d’arquitectura, sinó també de creixement i de canvi”.

L'italià i el valencià

Molt influenciat per la seva ciutat natal, Mislata, i les seves arrels, Miquel Navarro (1945) va iniciar la seva carrera com a pintor però des del 1972 es dedica gairebé exclusivament a l’escultura. El 1980, l’exposició col·lectiva "New Images from Spain", al Guggenheim Museum de Nova York, el va donar a conèixer internacionalment. El 1986 va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas. Una de les facetes que li han donat més notorietat és la instal·lació de fonts públiques, entre les que destaquen les de València, Torís, Quart de Poblet i Brussel·les. Fascinat per la idea de ciutat, Navarro ha creat nombroses escultures (ferro colat, terracota) en les quals recull el traçat d’una urbs imaginària formada per elements diversos (torres, xemeneies, edificacions aïllades, avingudes) en els quals conflueix tant l’estètica de les avantguardes com l’impacte de les arquitectures vernacles i tradicionals. Mario Merz (Itàlia 1925-2003) va començar a pintar durant la Segona Guerra Mundial, quan estava a la presó per militar en el grup antifeixista Giustizia e Libertà. A partir del 1950 va començar a pintar sota la influència de l'informalisme i el 1968 va fer el seu primer iglú, marca distintiva de la seva obra. Segons ell mateix, l'iglú neix de la necessitat de deslligar-se de la paret i del quadre per treballar sobre una forma que sigui autònoma. Aquell mateix any, Germano Celant va agrupar el seu treball, el de Jannis Kounellis, Luciano Fabro i el de Michelangelo Pistoleto sota la denominació d'arte povera. Mario Merz va dur a terme una llarga carrera artística, i és una de les figures puntals de l'art del segle XX.
MIQUEL NAVARRO 2
"Des del terrat", de Miquel Navarro. Foto: Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró.

Els arcs com a marc

La mostra és una posada en escena on la trobada entre un iglú (Merz), una ciutat (Navarro) i uns arcs parabòlics (Gaudí) conviden a una reflexió sobre les nostres formes d’habitar. I no ho fa des de la funcionalitat arquitectònica, sinó des del terreny especulatiu, metafòric i flexible de les arts visuals. D’altra banda, la present exposició permetrà també obtenir una nova i inusual visió de la Nau Gaudí. "Un arc, un iglú, una ciutat” és una iniciativa que neix de l’acord de col·laboració entre el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i la Fundació Bancària “la Caixa”, que portarà a la Nau una segona exposició d’obres de la seva col·lecció el 2019. La primera col.laboració entre ambdues entitats es va produir l’any 2013, amb motiu del 130è aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, quan es va impulsar el “Manifest de Mataró” en defensa del llegat de l’obra de Gaudí.

El primer Gaudí

El 1878 Antoni Gaudí, aleshores un estudiant d'arquitectura no gaire brillant, va dissenyar la nau de la cooperativa Obrera Mataronense. Era el primer pas per a construir una gran ciutat obrera, que en la pràctica va quedar reduïda a la mínima expressió: la cooperativa. Per primera vegada, Gaudí va usar els arcs parabòlics muntats sobre perns que acabarien caracteritzant la seva obra i que li van permetre realitzar edificis de gran originalitat. Amb el temps l'edifici va patir diverses reformes i les innovacions de Gaudí van quedar amagades. Fa alguns anys es va procedir a recuperar els elements de Gaudí, i el 2008 es va reobrir l'edifici com a instal·lació cultural. Des del 2010, a la Nau Gaudí s'hi presenta, en exposicions successives, la rica Col·lecció Bassat d'Art Contemporani. Gràcies a les exposicions dels fons dels Bassat, en els darrers anys aquest centre museístic s'ha convertit en un espai molt visitat pels amants de l'art.

Foto de portada: "El camí per venir aquí" de Mario Merz. Foto: Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró.

48H Open House Barcelona obre les portes de més de 200 edificis emblemàtics

CULTURA > ART I MUSEUS

48H Open House Barcelona obre les portes de més de 200 edificis emblemàtics


Espais com ara l’Observatori Fabra i la Casa Amatller es podran visitar de franc




El festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona torna aquest cap de setmana. Com cada any, ofereix la possibilitat d’accedir gratuïtament a un conjunt d’espais de Barcelona i municipis del voltant. Enguany, la resta de participants són Vilassar de Dalt, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, que és la ciutat convidada.
El festival permetrà d’entrar en edificis com ara l’Antiga Fàbrica Casaramona a Montjuïc, l’Antiga Tinença d’Alcaldia d’Hostafrancs, l’Arc de Triomf, la Casa de la Vila de Gràcia, les Cavallerisses de la Guàrdia Urbana, la biblioteca Arús, l’Observatori Fabra, Can Buxeres de l’Hospitalet, Can Po Cardona de Sant Joan Despí, la Ciutat Esportiva Joan Gamper i la Fàbrica d’Anís del Mono de Badalona. 48H Open House Barcelona també ha organitzat itineraris per zones com Bellvitge, la Superilla del Poblenou, el Rec Comtal i la Vila Olímpica. A més, es dedica un recorregut a l’obra de Puig i Cadafalch, que inclou edificis com ara Can Serra i la Casa Amatller.

La biblioteca Arús de Barcelona.
La programació ofereix una retrospectiva de l’obra d’Oriol Bohigas, guardonat amb el premi Arquitecte de l’Any. Les seves construccions han contribuït a la llibertat pedagògica i escoles com Thau o Costa i Llovera en són el millor exemple. L’arquitecte també va col·laborar en la creació de noves àrees de centralitat a partir dels Jocs Olímpics. Per commemorar els vint-i-cinc anys d’aquest esdeveniment, s’obriran les portes d’alguns espais esportius de Badalona i l’Hospitalet, que van ser subseus olímpiques.
Pel que fa al paper de l’Hospitalet com a ciutat convidada, Elisenda Bonet, directora general del festival, en vol destacar el valor arquitectònic: ‘L’arquitectura no té fronteres i molt a prop de Barcelona podem trobar espais públics molt importants.’ 48H Open House Barcelona subratllarà la importància de Bellvitge, nucli que Bonet descriu com un ‘polígon de qualitat’.
Noves seccions i activitatsUna altra novetat d’enguany és l’activitat ‘Arquitectes a les aules’, en què alumnes de tres escoles de primària descriuran l’arquitectura dels seus centres educatius. ‘Uns quants arquitectes els faran uns tallers previs perquè ells puguin transmetre aquests coneixements durant el festival’, explica Elisenda Bonet.
Les seccions també s’han renovat amb propostes com ara ‘Open Kitchen’, que vol fusionar gastronomia i arquitectura. Segons Bonet, aquesta secció evidenciarà que ambdues activitats van de bracet i per això inclourà actes com el ‘TED Talk’ de l’arquitecte i cuiner Lluís Nadal.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

divendres, 8 de setembre del 2017

La fascinació de Subirachs per les torres, protagonista d’una mostra amb obra gràfica i pintures de l’artista

Cultura > Art i museus

La fascinació de Subirachs per les torres, protagonista d’una mostra amb obra gràfica i pintures de l’artista


La Torre de les Aigües del Besòs acull l'exposició 'Subirachs. La torre com a metàfora i símbol'



Judit Subirachs La torre
Judit Subirachs, comissària de la l'exposició 'Subirachs. La torre com a metàfora i símbol', a la Torre de les Aigües del Besòs amb la pintura 'Icària II. ACN
L’escultor i pintor Josep Maria Subirachs va tenir al llarg de la seva vida una gran fascinació per les torres. Ara tres anys després de la seva mort, l’Arxiu Històric del Poble Nou i ArtTower Barcelona juntament amb l’Espai Subirachs han inaugurat una mostra d’obra gràfica i pintures de l’artista a la Torre de les Aigües del Besòs, que deixa palesa aquesta fascinació.
De fet, a ‘Subirachs. La torre com a metàfora i símbol’, es poden veure la mateixa Torre de les Aigües, la de Pisa, la de Babel, la Sagrada Família o el gratacel que es va erigir a la plaça de les Glòries dissenyat per Jean Nouvel, en una de les darreres obres que va pintar. La filla de l’artista i experta en la seva obra, Judit Subirachs, n’és la comissària i ha explicat, en declaracions a l’ACN, que ‘tota l’obra de Subirachs és molt simbòlica, en la qual fa servir moltes metàfores i un dels elements que apareix i reapareix al llarg de la seva trajectòria és la torre’. L’exposició es podrà visitar fins al 8 d’octubre.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]