dijous, 17 d’octubre del 2019

18-O, VAGA GENERAL

17.10.19
18-O, VAGA GENERAL

EL BLOC DEL VÍCTOR, conjuntament amb els seus 50 BLOCS MONOGRÀFICS, s'adhereix a la vaga general d'aquests divendres 18 d'octubre, per protestar per la injusta sentència del judici al Procés, i en suport als Presos Polítics i Exiliats, entre altres.

Víctor Lluelles i Cardona

divendres, 4 d’octubre del 2019

La Setmana d’Artesania homenatja el llegat de Gaudí amb més de cent activitats per tot Catalunya

SAGRADA FAMILIA FOTO AERIA - GENERALITAT
Sota el lema “artesania divina”, la Generalitat, a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per vuitè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que tindrà lloc la setmana que ve, entre el 7 i el 13 d’octubre, amb un extens programa d’activitats a Barcelona i arreu del territori català.
La VIII edició se celebrarà la setmana vinent i per primera vegada compta amb una mostra internacional audiovisual dedicada als artesans
SAC Cartell 1
La Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en què, a través de la divulgació, el coneixement i la participació, es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.

I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania

La mostra inclou en aquesta edició algunes novetats importants, com és la celebració de la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania que projectarà al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals, formada per curtmetratges de ficció, animació, videoclips, videocreacions, spots i documentals, per tal de posar en valor l’artesà i la seva obra. Dues de les peces són inèdites, els documentals Smithsonian Folklife Festival: the catalan craftventure i Hand on glass.
Mostra Internacional d'Audiovisuals d'Artesania
Comissariada per Artesania Catalunya i el gestor cultural especialitzat en l’àmbit artesanal i audiovisual David Hierro, s’ha comptat amb la col·laboració del prestigiós festival d’audiovisuals sobre artesania de Londres, Real to Reel: The Craft Film Festival; de l’entitat de referència en la promoció de les empreses espanyoles artesanes, FUNDESARTE; de l’associació de professionals de tallers artesans d’àmbit estatal, Oficio&Arte; de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, del doctor en Història de l’Art, cineasta i membre de l’A-FAD Jesús-Ángel Prieto, i del Barcelona Fashion Film Festival.

Visites excepcionals a obres d’Antoni Gaudí

Artesania Catalunya també programa quatre visites excepcionals ―amb Antoni Gaudí com a fil conductor―, de la mà de mestres artesans catalans que han intervingut en la construcció o recuperació de la Sagrada Família, la Casa Vicens, el Palau Güell i la fàbrica de ceràmica modernista i noucentista Pujol i Bausis, coneguda com La Rajoleta, de la qual es va nodrir no només Gaudí sinó també arquitectes com Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner.
Visita guiada casa Vicens HQ 10
Visita guiada Casa Vicens
El motiu és donar a conèixer un dels vessants menys conegut de Gaudí, com és la dels seus treballs vinculats al món dels oficis artesanals. Fill de pare artesà calderer, Gaudí estudiava fins al mínim detall totes les seves creacions, integrant en l’arquitectura tota una sèrie de treballs artesanals, que ell mateix dominava a la perfecció: ceràmica, vidrieria, forja, o fusteria d’interiorisme.

Tendències i novetats en joia contemporània

Les tendències i novetats del sector també inclouran el món de la joia contemporània, d’àmbit nacional i internacional, a través de tres exposicions: “Nuda Vita”; “Fusión, Certamen de Joieria amb Vidre”; i “Insígnies de Mestre Artesà 2018”.
NUDA VITA - expo generalitat
Exposició "Nuda Vita"
Foto Fusión
Exposició “Fusión, Certamen de Joieria amb Vidre”
Totes tres exposicions formen part alhora del programa d’activitats paral·leles del certamen internacional JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects, on Artesania Catalunya estarà present del 10 al 12 d’octubre al Disseny Hub Barcelona, amb un estand i la proposta de quatre artesans contemporanis.

Artesania en família a la plaça del Pi de Barcelona

El programa inclou també demostracions d’oficis i una jornada dedicada al públic més familiar, i arreu del territori català estan previstes més d’un centenar d’activitats, entre exposicions, tallers formatius i divulgatius i rutes.
El dissabte dia 12 a la plaça del Pi del barri Gòtic de Barcelona, Pau Jurado i Llorenç Guàrdia, guanyadors del Premi de Talent Emergent 2018 de la Generalitat, realitzaran la performance de la #tecnoaranya, una escultura cinètica motoritzada que recrea els personatges de mercaders ambulants.
Tecnoaranya
Performance de la #tecnoaranya
També es podrà gaudir dels Conta Contes dels Oficis artesanals, a través dels quals es vol explicar el repertori de famílies d'oficis artesans i de matèries primeres, amb diversos contes i imatges que ajudaran a imaginar, entendre i apropar l'artesania al món dels infants. Durant el matí també tindrà lloc un taller de Pirogravat de la mà de l’artesà Jordi Costa, i de titelles de la mà de Núria Mestres.
Per consultar més activitats de la Setmana d’Artesania de Catalunya:
http://www.setmanaartesaniacatalunya.cat/

*Imatge principal: La visita a la Sagrada Família és una de les activitats de la Mostra d'Artesania de Catalunya

divendres, 2 d’agost del 2019

"Vaig comprar els plànols de la Sagrada Família perquè estaven a un preu regalat"

"Vaig comprar els plànols de la Sagrada Família perquè estaven a un preu regalat"

L'arquitecte dominicà Gerardo Pérez és un dels 14 compradors del projecte per copiar el temple barceloní


Gerardo Pérez és arquitecte i el fundador de Luxia Labs, un estudi d'arquitectura que dissenya projectes per als seus clients. L'estudi està situat a Santo Domingo, capital de República Dominicana, i és un dels 14 compradors dels plànols per reproduir la Sagrada Família que han estat a la venda a stoor.pro durant més d'una setmana.
Els serveis jurídics del temple en van exigir ahir, en un burofax a què ha tingut accés el TOT Barcelona, la retirada immediata perquè amb ells es podrien reproduir la "basílica, columnes, façana, torres, l'entrada, l'escalinata i part del claustre". Els propietaris de la web han vetat la venda de forma temporal fins que s'esclareixi el cas.
Més info: Un arquitecte ven una suposada còpia dels plànols de la Sagrada Família per internet
Pérez, però, ha estat un dels que ha aconseguit el projecte per construir-lo. "Vaig comprar els plànols perquè estaven a un preu regalat", justifica en una conversa telefònica amb aquest diari.
L'arquitecte dominicà argumenta que comprar el projecte per només 1.000 euros era una "bona oportunitat". Els co-fundadors de la plataforma stoor.pro, on es podien trobar els plànols -tot i que els han retirat de la venda temporalment-, xifren en dos milions d'euros el valor que podria tenir el projecte de còpia de la Sagrada Família, elaborat per l'arquitecte anglès George Harding.
"No hi ha forma de construir un altre edifici com la Sagrada Família", admet Pérez, desmentint així que tingui la intenció de construir una altra Sagrada Família amb els plànols. Argumenta que la complexitat de les obres i el cost serien molt elevats. A més, la interpretació de l'edifici que va fer Gaudí seria difícil d'emular.
El que pretén, precisa a aquest diari, és dissenyar projectes per als seus clients -la majoria grans constructores, segons afirma- inspirats en l'estil d'Antoni Gaudí. El fundador de Luxia Labs destaca la bellesa de les columnes del temple, i es mostra convençut que trobarà promotors interessats en un disseny que recordi a la Sagrada Família. "Tinc uns clients molt innovadors", es congratula, i explica que alguns d'ells estan interessats en el projecte.

Els plànols ja no estan a la venda

Davant la petició dels advocats de la Sagrada Família a la plataforma stoor.pro perquè retiri els plànols de la venda, els propietaris de la web han congelat el projecte temporalment per evitar noves vendes. En un burofax enviat pels serveis jurídics de la Sagrada Família al co-fundador del portal Aitor Arteta, al qual ha tingut accés aquest diari, els advocats afirmen que els plànols que estaven disponibles vulneren la revelació de secrets i els drets de propietat intel·lectual, ja que s'estan fent servir "la marca, patents, models i dissenys industrials propietat de la fundació" de la Sagrada Família. "Requerim la immediata retirada de l'oferta de venda del portal web", sentencien els serveis jurídics.
Si no eliminen el projecte de la venda, adverteixen, iniciaran "accions legals". A més, recorda que la Fundació Junta Constructora del temple expiatori de la Sagrada Família té la propietat física, intel·lectual i industrial del temple, així com de la vessant "empresarial", cosa que inclou reformes i construccions relacionades.
En cas que decidissin retirar els plànols definitivament i els serveis jurídics del temple aconseguissin la prohibició per distribuir-los, els propietaris del portal haurien de retornar els diners als compradors i anul·lar la compra. "Els compradors perdrien el dret a edificar o vendre de nou els plànols", detalla Arteta.

dijous, 1 d’agost del 2019

Un arquitecte ven una suposada còpia dels plànols de la Sagrada Família per internet

Un arquitecte ven una suposada còpia dels plànols de la Sagrada Família per internet

La plataforma on estan a la venda assegura que els advocats de la junta del temple han demanat la retirada del producte

Els plànols per construir una rèplica de la Sagrada Família, a la venda per 1.000 euros. Els ha elaborat l'arquitecte anglès George Harding i els ha posat a la venda al portal stoor.pro, que posa en contacte arquitectes i constructores per facilitar la promoció immobiliària. Els serveis jurídics del temple han exigit a la plataforma que retiri el projecte, que han estat comprats per 14 persones i estudis, segons informa el co-fundador d'stoor.pro Taig Mac Carthy.
L'arquitecte anglès ha creat uns plànols detallats amb tota la informació necessària per construir una còpia de la Sagrada Família d'Antoni Gaudí. El projecte porta una setmana publicat a stoor.pro, i Mac Carthy admet que han rebut una gran quantitat de correus electrònics que s'han interessat pel projecte. D'altres, però, han criticat l'oferta.
Un plànol de la Sagrada Família. | George Harding Un plànol de la Sagrada Família. | George Harding

La Sagrada Família n'exigeix la retirada

Una de les respostes a l'oferta de l'arquitecte ha vingut dels advocats de la Sagrada Família, que han demanat la retirada de l'oferta, segons indica Mac Carthy. El portal, fundat per Mac Carthy i per Aitor Arteta, accepta els projectes segons la seva qualitat. En aquest cas, especifica Mac Carthy, els plànols són de qualitat i contenen molta informació. "L'únic que censurem és la qualitat, els projectes han de ser de qualitat elevada per ser acceptats", detalla Arteta.
El que sí que han fet ha estat contactar amb l'arquitecte que ha elaborat els plànols. Els responsables de la pàgina web han demanat un informe legal a Harding perquè asseguri que no incompleix la llei amb el projecte. En cas de no obtenir resposta, avisa Arteta, estaran obligats a eliminar els plànols i l'oferta. Arribats a aquest extrem, afegeix el co-fundador de la plataforma, haurien de tornar els diners als 14 compradors dels plànols.
Els plànols estan a la venda per 1.000 euros -amb el preu rebaixat, ja que l'inicial era de gairebé 3.000 euros- i inclouen tres GB d'informació. Amb els documents a la mà es poden construir 4.500 m2, i contenen plantes i seccions detallades que permetrien construir una còpia exacta de la Sagrada Família.
Els promotors podrien edificar un temple com el de Gaudí amb dos milions d'euros i en "pocs mesos" es podria començar, segons stoor.pro.
Fins ara els plànols han estat adquirits per 14 clients, un d'ells espanyol. Entre els compradors hi ha una constructora japonesa, dues nord-americanes, un estudi de l'Índia i tres particulars dels Emirats Àrabs Units.

divendres, 7 de juny del 2019

La Sagrada Família "per fi" té la llicència d'obres

La Sagrada Família "per fi" té la llicència d'obres

L'import del permís és el més alt imposat mai des del govern municipal: 4,6 milions d'euros

TOTBARCELONA
L'import rècord per una llicència d'obres a Barcelona ja és una realitat. L'Ajuntament ha aprovat la llicència d'obres de la Sagrada Família i el govern municipal ingressarà 4,6 milions d'euros, segons va avançar aquest dijous TV3. Així, després de més de 130 anys sense el permís oficial, el govern d'Ada Colau ha enllestit un formalisme que garantirà que la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família compleixi, a partir d'ara, tots els requisits necessaris. La mateixa informació, però, recorda que si l'import el facilités una entitat amb ànim de lucre el cost de la llicència s'elevaria fins als 12 milions d'euros –una quantitat que s'ha vist reduïda per la forma jurídica de la fundació–.
La tinent d'alcaldia en funcions, Janet Sanz, ha celebrat aquest divendres que “per fi” la Sagrada Família “pagarà com tothom”. La sol·licitud de la llicència d’obres es va dur a terme a principis de març. “La llicència inclou tota l’obra pendent d’execució”, ha dit Sanz, però no contempla ni la façana de la Glòria ni l’escalinata principal del temple, al carrer Mallorca, que obligaria a enderrocar diversos edificis i que ha provocat nombroses protestes veïnals. El futur de l’ampliació es debatrà amb els veïns en els pròxims mesos per explorar les diverses opcions que hi ha sobre la taula.

Fi d'una anomalia històrica

D'aquest manera, la llicència d'obres que es va sol·licitar a l'Ajuntament de Sant Martí de Provençals l'any 1885 es veu, 134 anys després, formalitzada. Una anomalia que l'encara govern amb funcions i el Patrionat de la basílica van iniciar a corregir el 2016 amb unes negociacions que, a més, aportaran altres beneficis a la ciutat. L'acord que es va fer públic l'any 2018 assegurava, a més, que els gestors de la Sagrada Família aportarien 36 milions d'euros repartits en diferents compromisos per corregir les despeses municipals que causa la construcció del temple.
D'aquesta inversió, 22 milions d'euros anirien destinats a millorar el transport públic, 7 a l'accessibilitat del metro a l'estació de Sagrada Família, 4 a la reurbanització de l'entorn i els últims 3 al manteniment de l'espai públic i la neteja.
Amb tot plegat, la Fundació manté que la data per acabar les obres sigui l'any 2026, quan se celebrarà el centenari de la mort de l'arquitecte Antoni Gaudí, detalla la informació de la televisió pública catalana.

dimecres, 10 d’abril del 2019

S'obre al públic la Cascada de Gaudí al Museu de les Aigües

Cascada Gaudí Museu de les Aigües (3) Agbar
El Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat obrirà el dissabte 13 les visites al públic de la reproducció de la cascada de Gaudí. Es tracta d’una reproducció fidedigna i a escala real de la font desapareguda, que l’arquitecte català va construir a Casa Vicens, Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i que s'ha situat als jardins d'aquest museu d'Agbar. La reconstrucció de la font s’emmarca dins del pla de renovació de l’oferta museística del recinte. Per celebrar l’obertura oficial al públic de la font, aquest dissabte totes les visites seran guiades. Es realitzaran a les 12 h, 12.30 h, 13 h, 13.30 h, 17 h i 17.30 h (a les hores en punt les visites seran en català i a les mitges, en castellà). La visita, d’una durada de 30 minuts, explicarà la història de la cascada i el procés de reconstrucció que s’ha dut a terme. L’entrada al Museu de les Aigües aquest dissabte 13 d'abril tindrà un preu únic i especial de 8 €. A partir del dia 13 hi haurà visites guiades a diari, en horaris prefixats. Es podrà fer la reserva prèvia per correu electrònic.
Cascada Gaudí Institut Amatller d'Art Hispànic 1932
La Casa Vicens el 1932, amb el templet en primer pla i la cascada entre la font i la casa. Foto: © Institut Ametller d'Art Hispànic.

Una obra monumental i funcional

La cascada és una obra feta de totxo, un material ben senzill a l'època, i l'estructura és d'una gran simplicitat, però d'unes dimensions molt grans: fa un quadrat de 10 x 10 metres, amb una escala per sobre la cascada. Situada a 10 metres de la casa, servia per preservar la intimitat de la casa d'estiueig dels Vicens i, alhora, per refrescar l'habitatge als mesos de calor.
Cascada Gaudí Museu de les Aigües (4)

Reproducció fidel de l'original

Aquesta cascada s'ha construït a partir de 27.000 maons i 3.000 rajoles, que s'han fabricat artesanalment, d'un en un, tal i com es feia en l'època de Gaudí. A la cascada no es li ha posat cap reforç estructural, més enllà dels que ja hi havia a l'obra original de la Casa Vicens. Per a fer aquesta obra es va construir una maqueta a escala, que va permetre dissenyar els complexos arcs parabòlics de la font. Cal tenir en compte que cada filera de totxos és diferent. S'han seguit al peu de la lletra els plànols que es conservaven a l'Arxiu del Districte de Gràcia (a la reconstrucció no s'hi han incorporat les modificacions introduïdes posteriorment per Serra Martínez i s'ha respectat estrictament el projecte de Gaudí).

dissabte, 16 de febrer del 2019

Exposició de dibuixos inèdits de gran format de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí

Exposició de dibuixos inèdits de gran format de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí

La mostra es podrà visitar fins el 28 d'abril al Centre Jujol - Can Negre
Jujol Sant Joan Despí
L'exposició de dibuixos de gran format de Jujol a Sant Joan Despí | ACN
El Centre Jujol - Can Negre de Sant Joan Despí acollirà fins el proper 28 d'abril una mostra de dibuixos inèdits de gran format de l'arquitecte i artista multidisciplinari Josep Maria Jujol. A l'exposició, un dels plats forts de l'Any Jujol, els visitants podran veure deu dibuixos originals, d'uns dos metres quadrats cadascun, d’esgrafiats i vidrieres que abasten des de 1906 a 1949. D'entre les obres, que han sortit per primer cop de l'Arxiu Jujol, destaca, per exemple, el dibuix de la Mare de Déu que hi havia a la vidriera de la tribuna de Can Negre que es va trencar i es va perdre quan la casa va quedar abandonada. "Aquesta és l'obra que estàvem esperant rebre i poder mostrar aquí a Can Negre", destaca Carles Español, coordinador de l'Any Jujol.

Carles Español Jujol
Carles Español, comissari de l'exposició, examina una de les obres inèdites de Jujol | ACN

Els dibuixos que es poden veure a la mostra són dibuixos preparatoris per realitzar el treballar final. A diferència dels esbossos inicials, que acostumen a ser de petit format, aquests tenen una mida considerable. Español destaca que a la mostra, que està complementada amb fotografies, també es pot veure el darrer dibuix que va fer Jujol, datat de 1949, any de la seva mort, d’unes vidrieres de la parròquia de Vilanova i la Geltrú; o un altre de 1906 (el més antic de la mostra) d’un esgrafiat d’un domicili particular que encara es conserva a Barcelona. A més dels dibuixos que es conserven a l’Arxiu Jujol, la família Andreu, de la casa Can Po Cardona, ha cedit per a la mostra un dibuix original de l’esgrafiat de les màscares representatives del teatre que hi ha a la façana d’aquest edifici, al carrer de la Creu d’en Muntaner de Sant Joan Despí.
 
 
 
tenia una destresa innata per al dibuix

dilluns, 11 de febrer del 2019

L’obra de la Sagrada Família de Subirachs, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

sagrada familia
El govern català ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional com a Monument Històric l’obra de Josep Maria Subirachs a la Sagrada Família, que aporta un valor cultural afegit i qualitat artística al monument de Gaudí i contribueix a expressar-la. Està conformada per quatre elements: les escultures de la façana de la Passió, les portes de la façana de la Glòria, l’escultura de Sant Jordi i el semibust de bronze de Gaudí, ubicat al museu.
Subirachs va rebre l’encàrrec de realitzar els grups escultòrics de la façana de la Passió del Temple Expiatori de la Sagrada Família l’any 1986 i hi va dedicar més de 20 anys de la seva vida. L’obra s’ha considerat la síntesi i culminació de la seva carrera i ha convertit l’escultor en un referent de l’art català.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Concretament, les escultures de la façana de la Passió engloben les portes de l’Evangeli, la Porta de Getsemaní, la Porta de la Coronació; i els Apòstols, mentre que les portes de la façana de la Glòria inclouren el Portal Major, la Porta de la primera petició, la Porta de la segona petició, la Porta de la tercera petició, la Porta de la cinquena petició, la Porta de la sisena petició i la Porta de la setena petició.