dimecres, 30 de setembre del 2015

"Catalunya Experience" s'estrena a TV3 visitant el cap de Creus i la Garrotxa

"Catalunya Experience" s'estrena a TV3 visitant el cap de Creus i la Garrotxa

29-09-2015 22:00-Regió 7

Ivana Miño sobrevolarà amb Trevor Hawkins i Cori Jo Adams la Garrotxa  ccma
Ivana Miño sobrevolarà amb Trevor Hawkins i Cori Jo Adams la Garrotxa ccma


Mostrar Catalunya arreu del món per mitjà de viatgers amb una gran influència pública. Amb aquesta premissa s'estrena aquesta nit Catalunya Experience, la sèrie documental de gran format de TV3 presentada per l'actriu Ivana Miño. El format proposa fer un viatge de Catalunya al món, a través de la mirada de convidats dels cinc continents, que visitaran el país durant dotze capítols.
Dirigit per Xavier Brichs i rodat amb una imatge cinematogràfica d'alta qualitat i en anglès, amb la possibilitat de veure'l doblat i/o subtitulat, Catalunya Experience proposa a un grup de viatgers vinguts de diferents punts del planeta esquiar al Pirineu, veremar al Priorat i participar en festes com el Carnaval de Vilanova, Sant Jordi o la Patum per conèixer la realitat social, geogràfica i cultural de Catalunya. Són instagramers, bloguers, fotògrafs, presentadors de televisió i escriptors, provinents dels Estats Units, Sud-àfrica, Austràlia, Regne Unit, Polònia, Mèxic i Indonèsia.
El realitzador audiovisual nord-americà Trevor Hawkins, acompanyat de Cori Jo Adams, serà el primer dels convidats. Hawkins és un realitzador audiovisual dels Estats Units que té més de mig milió de visites a les xarxes socials, on mostra les seves aventures arreu del món. Acompanyats de la Ivana, aquesta parella de Kansas gaudirà del cap de Creus en el mes de novembre, visitarà un monestir únic al món, es capbussarà a la Costa Brava i es lleparà els dits dalt d'una barca de pesca. A més, tindran el privilegi de veure la Garrotxa des de l'aire i torraran castanyes en un mas que ja tenia el foc encès quan Colom va arribar al continent americà. Segons explica TV3 en un comunicat, Hawkins va assegurar que "aquesta experiència ha estat molt més autèntica que caminar per una terra desconeguda, mirant com un turista".

dijous, 24 de setembre del 2015

ARCHILETTERS- NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

10.1

L’arquitectura com a esdeveniment.

PÒSIT CONCURSAL (2009-2015)
Des de 1991 fins a l’any 2000 només hi havíem concursat en quatre ocasions: el Centre de Salut de Vilamarxant, la intervenció residencial i rehabilitació de l’escorxador de Tortosa, el Concurs restringit del concessionari de Ford a la pista de Silla i els habitages de Promoció Pública del IVVSA als carrers de Quart-Carrasquer de VLC.
Entre l’any 2000-2008, en plena efervescència constructora només a quatre mes: Entorn urbà del centre històric de Sueca, la seu de Gandia del CTAV, Promoció del PAI Grau-Vell a Massamagrell i el del Logo de l’empresa CYPE d’Alacant.
És a partir de l’aparició de la crisi de treball de 2009 on comencem a replantejar-nos la finalitat dels concursos tan vilipendiats i discutits en la majoria de casos amb traces d’irrealitat realitzable. Sobretot per la manera de ser plantejats. Sempre amb l’espasa de Damocles penjant sobre els caps sobre l’existència de “tongo”. Que tot veient el resultat final sembla donar la raó als malpensats.
Per a nosaltres sempre ha estat una eina de coneixements. Deiem amb sornegueria: “ens agrada presentar-nos-hi i perdre’n”. Per tal d’enfortir la moral de derrota i esperonar-nos a trencar el malefici algun dia. Després de vint-i-tants concursos ja tenim material suficient per a detectar un pòsit que hem acumulat. També tenim el costum de revisar els guanyadors i accèsits, tot comparant amb el nostre que fa de patró de mesura. Per a saber on estem fallant.
No hem estat exempts de discussions dins de l’Estudi per tal de filar més prim i en els darrers temps hem fet un tomb cap a fixar millor la presentació i l’estètica dels prototips presents. Tendència contrària a la meua pròpia que negava presentar res que no fos construïble de manera seriada, industrial i econòmica. Els col·laboradors joves s’enfrontaven amb la meua dèria…en veure els guanyadors d’alguns concursos que eren incostruïbles i sols forjaven magnífiques representacions. I he acabat donant-los la raó, tot conjuminant una sèrie de trets que em costen, per formació, renunciar a la realitat íntima.
Entorn natural i urbà, ús de recursos no exhauribles i gratuïts, sostenibilitat real (no “propagandista”), modulació industrial, optimització de qualitat/preu, intent d’implementació de l’economia del Bé Comú, distribucions senzilles, insercions contrastants, programes oberts, l’arquitectura com a esdeveniment. I, sobretot, la gent, la societat ad hoc, l’activitat humana, animal, vegetal i mineral que relliga tot l’anterior perquè, sense elles, aquest teixit quedaria deixatat i inharmònic.



Ací hi ha una relació d’algunes de les nostres propostes.

Deixa un comentari

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA...(38). ARA ÉS L'HORA DE DEBÒ, EL 27S VOTEU INDEPENDÈNCIA.

Articles del Víctor

16.09-21.09.15
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA...(38). ARA ÉS L'HORA DE DEBÒ, EL 27S VOTEU INDEPENDÈNCIA.
Segurament comença la setmana més difícil i decisiva de la nostra vida com a país, tant col-lectivament com individualment.”
Som a la setmana del canvi d'una tardor que esdevé tan estranya com els temps, som a la setmana de les Festes Majors tardanes, Santa Tecla la petita de Sitges i la gran de Tarragona, amb la principal i única la del Cap i Casal de Catalunya, la Mercè de Barcelona , que es fa tan gran com la fama de la ciutat. I aquest final de mes, el quart diumenge - si no l'han canviat- i coincidint amb el 27S és la Festa Major, la gran de Cervera i algunes de les meves “recordances “ amb dosis de foto-memòria són els típics balls a l'emvelat del Casal de Cervera a la Plaça Santa Anna, (abans la més sardanista de totes ) i parlant de sardanes, recordo els Concursos de Sardanes a la Plaça Major amb les Colles Jovencells i la Nova Segarra. De llavors ha plogut força, ja en parlarem.
..............................
Una setmana que tambè coincideix, amb el diumenge passat 20.09.15 a set dies del 27S,que fa tres anys que va néixer EL BLOC DEL VÍCTOR- http://elblocdelvictor.blogspot.com , i precisament quan ha complert tres anys d'història (doncs el vàrem començar el dia 20.09.12) , direm que és va fer com una mena de “ divertimento” i de mica en mica han passat tres anys exactes i s'ha arribat a 355.000 visualitzacions de pàgina (lectures) i s'han publicat al voltant d'unes 7600 d'entrades com es diu en termes blocaires. En un any han entrat la filigrana de 235.000 visualitzacions de pàgina el que representa una projecció geomètrica important. I així us comentarem que EL BLOC DEL VÍCTOR ha esdevingut, sense voler-ho, un mitjà capdavanter en el recull de noticíes i articles de premsa i d'opinió autòctons o publicats arreu , sempre amb la menció del mitjà i de l'autor. Gràcies per permetre'm un xic publicitat meva, en continuarem parlant. 
 
Per “terra, mar i aire “, la “brunete mediàtica”, clavegueres de l'Estat , els bancs, etc. 
Si fa tres setmanes els unionistes donaven mostres que estaven espantats de debò, imaginem-nos i constatem el reguitzell d'amenaces, trampes i intents de fer por. Som a la setmana que com heu vist i veureu , aquest Estat que no ens estima, que ens explota, menysprea i alhora ens vol fer desaparèixer com a país i per això hem de marxar el més de pressa possible -, treu totes les seves armes, aquelles que abans en dèiem “ Per terra , mar i aire” i li hem de sumar les clavegueres de l'Estat, els poders fàctics, els bancs, Sindicats Espanyols, el Banc d'Espanya i el seu corralito, Correus, els Cercles d'Empresaris, Foment del Treball, Telefònica, i un llarg etcètera. També alguns empresaris - de casa que els hi ha sortit l'ànima botiflera - o que el seu vot, es pensen ells, val molt més que el dels altres i manipulen i coaccionen als seus treballadors amb vídeos com ho ha fet el President d'Almirall o el de Pronovies. Per no dir en Rosell de la CEOE, o en Bonet de Freixenet - que valdria més que cuides el Cava – i que es creuen els amos del món i posen per davant els seus interessos que els de tot un país i el seu futur. 
 I no diguem dels atacs sistemàtics teledirigits des de la Moncloa o dels Ministeris corresponents que aconsellaven mandoiordeno al (TC), Tribunal Constitucional que prepara lleis per empresonar al President Mas o anul-lar la poca autonomia catalana. O els directius donades a la Junta Electoral Central (JEC), que va fer -imposar sisplauperforça ,com en plena Dictadura Franquista- aquest diumenge passat, 20.09.15 a la tarda part de les emissores de Comissió Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) TV3, el 3/24, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació dones tres hores de programació d'actes de campanya electoral dels grups Unionistes i del No com PP, PSC, Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans, diuen que Unió hi renuncià, que són els varen manar que es fes. I tot això per compensar que teòricament no havien participat en la Via Lliure de la Meridiana el passat 11S15. Una compensació que només va arribar a un 2% de quota televisiva de l’emissió de TV3 i 3/24 durant la tarda del diumenge, mentre que la retransmissió de la Via Lliure de la Meridiana va arribar a una quota del 23%, amb uns 450.000 espectadors.
Disbauxa d' enquestes 

No recordo pas que en cap de les conteses electorals que he viscut i seguit hi hagi hagut tantes enquestes com aquesta i que la majoria (totes menys una o dues) donin uns resultats tan parells, encara que us tinc de dir que personalment em fa una mica tanta exactitud i amb això coincidim amb en Lluís Llach quan diu: “Diguin el que diguin les enquestes, no podem abaixar ni un bri la guàrdia” , o que Les enquestes diuen que anem bé, però no us en refieu”, que sospita que darrere aquestes enquestes hi pot haver la voluntat de desmobilitzar els independentistes i Llach continua dien : “Quan veig que l’ABC, o El País, tan democràtic i tan socialista ell, i el comte de Godó amb La Vanguardia ens donen majories, em fa sospitar”. 
 La quatre darreres enquestes del dia 21.09.15, són la d' El Mundo, La Sexta, i 8TV que totes tres donen a Junts pel Sí, mes la CUP a les portes de la majoria absoluta, i que segons la d' ElDiario l'independentisme no arribaria a la majoria absoluta.
I fins darrera hora ens tocaran el voraviu. 
 Aquest matí una fallada en el sistema informàtic de Correus - quina casualitat-, i les oficines de Correus no han pogut oferir cap servei des de les nou del matí i això ha impedit votar per correu a les eleccions del 27-S, una fallada en l'ambit de tot l’estat espanyol. A més Joan Tardà ha denunciat que han prohibit al personal de Correus que aquesta setmana treballi a la tarda per activar vot per correu.
Acabarem amb dues curiositats, quan el Mas més càustic va dir a Tortosa: “Grandes jefes PP-PSOE-Podemos venir reserva catalana decir indígenas qué votar” , i l'altra és que Pablo Iglesias no se sent còmode en la cursa electoral catalana i confessa que és “com fer campanya en un altre país”, no sap que és en un altre país. 
 
Ara ha arribat l'hora de la veritat: EL 27S VOTEM INDEPENDÈNCIA, amb determinació i sense por , doncs tenim les oportunitat de posar les bases per fer un nou país catalá, i hom n'anirà parlant, tot anant cap a la independència...
Víctor Lluelles i Cardona

FA 3 ANYS D'EL BLOC DEL VÍCTOR HI HA ARRIBAT A LES 353.000 VISUALITZACIONS. (1)

21.09.15
FA 3 ANYS D'EL BLOC DEL VÍCTOR HI HA ARRIBAT A LES 353.000 VISUALITZACIONS. (1)
Aquest diumenge 20.09.15 a set dies del 27S fa tres anys que va néixer EL BLOC DEL VÍCTOR - http://elblocdelvictor.blogspot.com , i precisament quan ha complert tres anys d'història (doncs el vàrem començar el dia 20.09.12) , direm que és va fer com una mena de “ divertimento” i de mica en mica han passat tres anys exactes i s'ha arribat a 355.000 visualitzacions de pàgina (lectures) i s'han publicat al voltant d'unes 7600 d'entrades com es diu en termes blocaires. En un any han entrat la filigrana de 235.000 visualitzacions de pàgina el que representa una projecció geomètrica important. I així us comentarem que EL BLOC DEL VÍCTOR ha esdevingut , sense voler-ho, un mitjà capdavanter en el recull de noticíes i articles de premsa i d'opinió autòctons o publicats arreu , sempre amb la menció del mitjà i de l'autor.
Salut i independència
Víctor Lluelles i Cardona

Voteu en gran

Voteu en gran

"Aquesta és una societat madura, que confia en si mateixa per a la construcció del propi futur"

És imminent l'instant en què milions de ciutadans d'aquest país, individualment davant l'urna, hauran de respondre a un emplaçament col·lectiu. D'aquesta jornada pot emergir, o no, un procés d'emancipació nacional basat en l'exercici democràtic, una superació del marc que deriva de la transició política de finals dels anys setanta del segle passat. Algun dia els historiadors fixaran l'inici del procés en el qual estem immersos com a societat però, avui, volem cridar l'atenció sobre els símptomes preocupants que s'han aguditzat al llarg d'aquests dies de campanya electoral.

És intolerable la pressió que s'ha exercit sobre els mitjans de comunicació públics d'aquest país. Una manifestació massiva, coberta informativament per mitjans dels cinc continents, ha estat equiparada per la Junta Electoral Central a un simple espai de propaganda. TV3 ha estat obligada, via blocs electorals, a cedir espais suposadament informatius a voluntat dels partits que no van participar a la manifestació, sense cap mena de justificació periodística. Aquestes arbitrarietats, combinades amb una actitud agressivament propagandística dels mitjans de Madrid, ha fet irrespirable el clima informatiu d'una campanya que hauria d'haver estat un espai de debat entre projectes polítics, tots igualment legítims.

Tots els mecanismes de l'Estat s'han orientat a la intimidació dels electors catalans, que han estat bombardejats amb tota mena de mentides, exageracions i distorsions de la realitat. Contra la il·lusió d'un projecte d'emancipació s'hi ha contraposat l'amenaça d'una suposada venjança orquestrada per l'estat espanyol a nivell internacional. Contra l'acció d'un sí, la immobilitat d'un no.

Per tot plegat, els mitjans que som més arran de carrer i que la defensa del país i de la seva gent forma part del nostre ADN, volem deixar clar que aquesta és una societat madura, que confia en si mateixa per a la construcció del propi futur. No hi ha res que no es pugui decidir a través de les urnes. Així que, voteu el que voteu, voteu en gran.


Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals

dimecres, 23 de setembre del 2015

El despertar de la Casa Batlló (Mapping Oficial HD)

El despertar de la Casa Batlló

El despertar de la Casa Batlló

Con motivo de la festividad La Mercè, la fachada se iluminará con un espectacular proyección audiovisual en 3D

La Mercè | 22/09/2015 - 12:01h | Última actualización: 22/09/2015 - 16:13h
El despertar de la Casa Batlló - Teaser tráiler del 'mapping' de Casa Batlló de 2015
El despertar de la Casa Batlló
'Mapping' de la Casa Batlló 2012 LVD
Barcelona (Redacción).- La Casa Batlló, uno de los edificios más emblemáticos de  Gaudí en Barcelona, celebra su décimo aniversario como Patrimonio Mundial de la Humanidad por la UNESCO. Por este motivo, durante las fiestas de La Mercè, su fachada se iluminará con una proyección audiovisual/mapping, y una performance en la que se espera la participación de más de 20.000 personas. Un espectáculo de luz, música y color que mostrará las leyendas ocultas en los diferentes rincones de la portada: los bostezos, las máscaras, el agua, los huesos y el dragón.
La proyección tendrá lugar el próximo 23 de septiembre, durará 30 minutos y se realizarán dos pases: a las 21:00 horas y a las 22:30 horas. Además, antes de cada proyección, en un gesto, los asistentes 'despertarán al Dragón' que ahora duerme bajo el tejado a través de la sincronización de sus smartphones, en una acción telemática espectacular sin precedentes.
Este acto se podrá seguir en streaming a través de http://mapping.casabatllo.cat/.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/ocio/la-merce/20150922/54436745717/casa-batllo-mapping-merce.html#ixzz3mbbWS6T6
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

dimarts, 22 de setembre del 2015

Cases d'Ikea per a refugiats a l'illa grega de Lesbos

Cases d'Ikea per a refugiats a l'illa grega de Lesbos

L'agència de l'ONU per als refugiats ha començat a instal·lar a l'illa grega de Lesbos  les cases prefabricades dissenyades per la fundació Ikea per acollir les famílies que hi arriben fugint de la guerra de Síria i altres conflictes del Pròxim Orient.

Les cases estan dissenyades pensant en la seguretat, la salut i el transport i costen uns 2.000 euros per unitat. Tenen una vida últil de tres anys i es poden desmuntar i ser reutilizades.
Estan formades per panells i un sostre de lona
Compten amb un sistema fotovoltaic d'energia solar que alimenta un llum led durant 4 hores i permet carregar el telèfon mòbil
S'instal·len sense cordes i sense eines, seguint l'intuitiu manual d'instruccions d'IKEA
Els panells de les parets protegeixen de la calor, la pluja, la neu i el fred.

La Sagrada Família acull un concert històric de l'OBC a l'interior del temple

La Sagrada Família acull un concert històric de l'OBC a l'interior del temple

L'esdeveniment ha suposat el debut del japonès Kazushi Ono com a director de l'orquestra

| 21/09/2015 a les 11:05h
 
Moment de l'actuació de l'OBC a la Sagrada Família, un concert històric | OBC
Un concert sense precedents de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) ha servit per a què L'Auditori de Barcelona inaugurés aquest diumenge la nova temporada al marc incomparable de la Sagrada Família. La singularitat de l'actuació ve donada perquè és la primera vegada a la història que l'OBC actua l'interior del Temple gaudinià.

A banda d'aquest fet, l'expectació també venia donada per viure el debut del japonès Kazushi Ono com a nou director titular de l'orquestra. Amb aquesta actuació a la Sagrada Família, L'Auditori ha unit dos grans exponents de la cultura catalana, l'arquitectura i la música simfònica, un esdeveniment d'una rellevància que ja quedava palesa amb les llargues cues per entrar al Temple dues hores abans de l’inici i, especialment, pel gran ressò internacional que ha tingut.

En aquest sentit, l'actuació s'ha pogut seguir en streaming arreu del món per Medici TV i també ha estat enregistrat amb la tecnologia 8K per la televisió pública del Japó, l'NHK. El repertori ha mostrat al públic assistent obres de Mozart, Fauré, Takemitsu i Vivancos, en la primera actuació de Kazushi Ono. Les 1.800 entrades per a l'esdeveniment s'han repartit a través d'un sorteig en el qual han participat unes 24.000 persones, segons ha informat l'Auditori.

L'OBC comença temporada el proper cap de setmana –26 i 27 de setembre– amb la interpretació de l’obra mestra Daphnis i Chloé de Ravel i amb el prestigiós violinista Vadim Repin com a solista convidat.

dissabte, 12 de setembre del 2015

Abans d'Antoni Gaudí

Abans d'Antoni Gaudí

Daniel Sánchez Pardos revisa els anys de joventut de l'arquitecte en la novel·la 'G' (Planeta)

En aquest article l'autor repassa algunes de les veritats que

DANIEL SANCHEZ PARDOS
Divendres, 4 de setembre del 2015 - 18.10 h
EL PERIODICO 
Retrat a un jove Antoni Gaudí el 1878 amb 26 anys.

Dues fotografies emmarquen els anys públics de joventut d’Antoni Gaudí. La primera és del 1878 i retrata un home amb barba, pèl-roig, de mirada intensa i complexió robusta, que s’acaba d’iniciar en l’ofici d’arquitecte. La data és important: el 1878 París va celebrar la seva gran Exposició Universal i Esteve Comella, propietari d’una guanteria al carrer d’Avinyó, va encarregar a Gaudí el disseny d’una vitrina per mostrar els seus productes a la cita francesa. L’industrial Eusebi Güell va veure aquella vitrina i es va sentir tan impressionat que va voler conèixer el seu creador. Gaudí tenia 26 anys i acabava de plantar les bases, sense saber-ho, de tota la seva carrera i la seva vida futures.
La segona fotografia va ser feta 10 anys després, el 1888, com a acreditació per a l’Exposició Universal de Barcelona. Gaudí hi conserva els ulls intensos i la barba abundant que ja lluïa en la imatge anterior, però ara porta el cap afaitat i sembla que esbossi un mig somriure irònic que no s’ajusta a la seva fama ja establerta de geni taciturn. Segueix sent un home jove, però la maduresa i la fama ja l’han atrapat. S’ha convertit en un dels arquitectes més respectats del país, i aviat el seu nom quedarà lligat al de la ciutat que aquell any intentava donar-se a conèixer amb la seva primera gran operació de màrqueting internacional.
Ciutat convulsa. Una imatge de la Barcelona portuària.

Aquestes dues fotografies acoten la joventut pública de Gaudí, la que va des de l’origen de la seva relació amb el seu futur mecenes fins a la seva definitiva consagració, una dècada més tard, com un dels principals creadors de la nova Barcelona modernista. Però abans hi va haver un altre jove Gaudí. Un Gaudí privat. Un Gaudí del qual a penes sabem res amb certesa, però al qual tots els indicis ens permeten imaginar com algú molt diferent del que avui tots coneixem.

L'arribada de Gaudí a la Ciutat Comtal

Gaudí va arribar a barcelona des de Reus amb 16 anys, el setembre de 1868, només uns dies després del triomf de la revolució que va expulsar Isabel II del tron d’Espanya i va donar inici a l’anomenat Sexenni Democràtic: un temps de grans esperances i d’enormes decepcions, que es va acabar el 1875 amb la Restauració borbònica. En companyia del seu germà Francesc, Gaudí es va instal·lar en unes golfes del número 12 de la placeta de Montcada, paret amb paret amb l’absis de l’església de Santa Maria del Mar i en ple cor del barri de la Ribera. El port de la ciutat i el barri de la Barceloneta, la Ciutadella militar que s’acabava d’enderrocar, els palaus medievals del carrer de Montcada o el pla de Palau eren a pocs passos del seu domicili, i aviat es convertirien en escenaris principals de la vida del jove Gaudí.
Imaginar-se la Barcelona d’aquells anys és viatjar a un lloc molt diferent del que avui coneixem. Les muralles que històricament havien envoltat la ciutat havien desaparegut gairebé del tot, però el nou Eixample de Cerdà encara estava en construcció i el gruix de la població seguia confinada en un nucli medieval atapeït de gent i insalubre. Una última muralla, la del mar, tancava la part inferior de la Rambla i mantenia Barcelona aïllada del Mediterrani. El fum de les fàbriques es barrejava amb les freqüents boires marines per formar el particular boirum barceloní, i les ruïnes dels vells convents expropiats, dels bastions demolits de les muralles i de la desmilitaritzada Ciutadella atorgaven a la ciutat un aire de lloc arrasat, fantasmal, que avui sorprèn en les fotografies de l’època i suggereix paisatges de novel·la de Charles Dickens o de conte victorià de terror.
Aquesta va ser la barcelona que Gaudí va conèixer durant els seus anys d’estudiant a la ciutat. La Barcelona de la Gloriosa, de la I República i de la gairebé immediata Restauració, que es va iniciar amb l’arribada al país del futur Alfons XII el 9 de gener de 1875, a través precisament del port. Una ciutat fosca i fascinant, sorpresa en plena transició, plena de llums i ombres i destinada a alimentar ja per sempre el foc de la imaginació del futur arquitecte.

Inicis de la llegenda

El 1873, Gaudí va ingressar a l’Escola d’Arquitectura de la Llotja i va començar a forjar una llegenda d’home peculiar que ja no l’abandonaria la resta dels seus dies. Tenia llavors 21 anys i era, segons expliquen, un jove de caràcter molt diferent del de l’home que acabaria sent.
El mite del vell Gaudí vestit amb parracs, sotmès a dejunis i penitències i aïllat del món a la cripta del seu temple en construcció, contrasta radicalment amb l’estudiant que els seus condeixebles van conèixer: un jove pèl-roig i d’ulls blaus, ben vestit, de maneres elegants, aficionat a la bona taula i a les distraccions que Barcelona oferia a un home de la seva edat.
Ens el podem imaginar freqüentant les animades fondes de quatres i sisos, anomenades així pel preu en rals dels seus menús, o recorrent els locals nocturns de tota mena que brotaven als voltants de la Rambla, o compartint taula i tertúlia al 7 Portes, una fonda oberta el 1836 als baixos dels porxos d’en Xifré, just davant de la Llotja, i avui convertida en història viva de la ciutat. Gaudí ja era un jove de tracte aspre i caràcter orgullós, però també era un estudiant dotat d’una curiositat insaciable, obert a les noves idees que portaven de l’estranger els diaris i les revistes especialitzades, fascinat pels avanços de la ciència i la tecnologia i aficionat a passar-se llargues hores estudiant fotografies d’edificis de tot el món a la biblioteca de la Llotja.
Es diu que gaudí s’hauria distanciat en aquells anys del catolicisme, i que hauria arribat fins i tot a expressar públicament idees anticlericals. Això últim sembla poc probable, però sí que és indubtable que el jove vivia les seves relacions amb l’esfera transcendent de manera molt diferent de la que després marcaria la seva maduresa.

Els misteris de Gaudí

Una tradició el situa en l’òrbita del moviment espiritista, que tenia llavors a Barcelona un dels seus centres principals d’irradiació. Gaudí s’hauria enamorat d’una dona que professava aquesta nova fe, de caràcter progressista, i l’hauria acompanyat a diverses de les reunions que la Societat Barcelonina Propagadora de l’Espiritisme portava a terme a la seva seu de la plaça Reial. Tant si és veritat com si no, dóna la casualitat que pocs anys després el nom de Gaudí va quedar lligat per sempre a aquella plaça gràcies als dos fanals que l’ajuntament li va encarregar dissenyar el 1878, i que encara es poden admirar al centre de la plaça.
La vida sentimental del jove Gaudí és un d’aquells misteris que només es poden narrar a través de tradicions i llegendes. L’arquitecte no es va casar mai, ni se li coneixen tampoc relacions amb cap dona. Es parla de Pepeta Moreu, una dona de Mataró a qui Gaudí hauria proposat matrimoni el 1885. El seu rebuig l’hauria portat a concentrar les seves energies en la seva vida professional. També es parla d’una altra dona estrangera, probablement francesa, a la qual deu anys abans hauria estimat inútilment, i que va tornar al seu país amb el seu marit sense sospitar els sentiments que havia despertat en el jove arquitecte. Es parla d’aquella espiritista anònima i conjectural. El cert és que el 1888, quan es va fer aquella fotografia que el mostra amb el cap afaitat, Antoni Gaudí ja era un home bolcat completament en la seva feina. No hi hauria més dones conegudes en la seva vida, i a partir de llavors totes les seves energies quedarien reservades per a la creació d’una obra visionària i immortal.
Quan Gaudí es va llicenciar a l’Escola d’Arquitectura de la Llotja, el seu director, Elies Rogent, va sentenciar famosament que no sabia si li acabava de concedir el títol a un geni o a un boig. Era el 4 de gener de 1878, i Gaudí estava a punt d’iniciar l’exitós primer any de la seva vida pública. Molts triomfs l’esperaven en el futur, i també moltes llegendes; però poques de tan suggerents com les que segueixen envoltant aquells anys en què Gaudí encara no s’havia arribat a convertir del tot en Gaudí.

dimarts, 1 de setembre del 2015

El batec de la Pedrera

Propostes

El batec de la Pedrera

L'univers de Gaudí i l'origen de la vida en un espectacle audiovisual al terrat de la Casa Milà

La visita nocturna «Gaudí's Pedrera: The Origins» recorre la Casa Milà d'una manera tan exclusiva i singular com l'edifici que mostra. La nit dóna caliu i serenor. No hi ha grups d'escolars ni tants turistes com de dia. L'arquitectura gaudiniana es fusiona amb projeccions audiovisuals que culminen al terrat. La Pedrera és una casa amb vida pròpia i aquesta ruta íntima té tots els ingredients per prendre-li el pols.
 

Dibuix sobre «Gaudí’s Pedrera: The Origins». Inés Cornelles.

El recorregut es pot fer en català, castellà o anglès. «La visita en anglès és la que més s'omple. La majoria de turistes saben on vénen però també n'hi ha de despistats», m’explica Maria Bendito, que treballa a Fundació Catalunya-La Pedrera i atén les persones interessades a visitar l'edifici. La seva companya Elena Bach afegeix que, en general, el turista descobreix mentre que el públic català aprofundeix i amplia.

Són les 22.40h. La cita comença en un patí rodó. La casa en té dos i l’altre és ovalat. Els colors, els detalls, el conjunt... L'espai és inspirador el mires per on el mires. És un edifici modernista que va més enllà. És l'última construcció civil que va fer Gaudí i copsa l’estil de l'artista en tota la seva maduresa. El meu guia és Oriol Cervantes, un noi jove que ens acompanya a descobrir l'essència de l'edifici pas a pas. Veiem un vídeo protagonitzat per la façana, que ondulada i massissa sembla del futur malgrat ser del segle passat. És una fatxada autoportant. Està connectada a l'edifici però és independent en termes de sostenció. Un nen aplaudeix molt fort quan acaba el vídeo. Som pocs i hi ha lluna plena. L'Oriol ens convida a comparar les columnes amb troncs d'arbres. El pati amb un bosc... I dins d’aquella selva arquitectònica, ens enfilem cap a les golfes.

El nom autèntic de l'edifici és el de la Casa Milà. Com era tradició en els habitatges burgesos de l'època, li correspon el nom de la família que la va finançar. La Pedrera era un malnom que se li va posar així que va començar la seva construcció perquè tenia aspecte de cova o de cantera. Les revistes satíriques de principis del segle XX també la van comparar amb una mona de Pasqua o un gelat que es desfà. No semblava tan refinada com les principals cases burgeses de l’Eixample barceloní, i de crítiques no li'n van faltar. Del matrimoni de Pere Milà i la senyora Rosario, ella amollava els quartos. Era la vídua d'un indià molt ric, Josep Guardiola. La relació entre els Milà i Antoni Gaudí no era per tirar coets. De la casa se'n parlava però no com la família Milà hagués volgut, i el seu cost va superar les previsions.

Arribem a les golfes. La decoració és austera perquè allà només pujaven les minyones a fer bugades. No per això tenen menys encant. Compten amb dos-cents setanta arcs catenaris. La seva distribució dóna al sostre una forma ondulada com la de la façana de l'edifici. L'estructura arquejada recorda l'esquelet d'una balena. Si la natura és cabdal en tot l'edifici, no ho és menys la religió. Però Gaudí no va deixar (o no ens ha arribat) res escrit i la Casa Milà té tantes lectures com visitants.

Pugem un graó més. Accedim al terrat. Els badalots tenen creus i formes fantàstiques. Escultures de guerrers emmascarats camuflen xemeneies. Comença la música i les projeccions vesteixen aquell terrat oníric. O potser el despullen? Estrelles, planetes, aigua, aire, terra, foc, vida microscòpica, plantes, flors, animals, color, arquitectura, trencadissos, Gaudí… No en tinc cap dubte, l'espectacle està desvestint aquella casa immensa i sinuosa. És un viatge al seu origen i també al de la vida.

Són les 12.00h. El patí ovalat és l'últim destí. Allà el grup es dispersa. Una parella. Una altra. Una família... Cadascú es retroba amb qui ha vingut. Hi ha cava per brindar i m’acomiado d’aquella casa amb ànima. Fins aviat.

L'espectacle, en fotos i en vídeo
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
   

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu
 

«Gaudí's Pedrera: The Origins». Foto: Ferran Romeu