diumenge, 4 de maig del 2014

Aclarit el misteri de la construcció de les piràmides d'Egipte


TÈCNICA INNOVADORA

Aclarit el misteri de la construcció de les piràmides d'Egipte

Els egipcis humitejaven la sorra per facilitar l'arrossegament dels blocs de pedra utilitzats per aixecar aquestes construccions mil·lenàries

Pintura mural on es pot observar una persona llançant aigua davant el trineu.
A L'-AHRAM WEEKLY
EL PERIODICO
EUROPA PRESS / Madrid
Dissabte, 3 de maig del 2014 - 19.11 h
Per construir les piràmides que avui encara segueixen dempeus, els egipcis traslladaven grans blocs de pedra i estàtues molt pesades a través d'una llosa lligada a una corda i que s'arrossegava com un 'trineo' de fusta. Segons físics de la Fundació per a la Investigació Fonamental sobre la Matèria (FOM) i la Universitat d'Amsterdam, els operaris humitejaven la sorra per facilitar l'arrossegament dels blocs de pedres. L'ús de la quantitat justa d'aigua a la sorra reduïa a la meitat la força de tracció requerida i, per tant, es podia prescindir de la meitat dels obrers necessaris per arrossegar els trineus.
Per demostrar aquest fet, els científics van col·locar una versió de laboratori de trineu egipci en una safata de sorra per poder determinar la força de tracció requerida i la rigidesa de la sorra en funció de la quantitat d'aigua. Amb aquestes pràctiques, els físics van veure que la força necessària disminuïa de manera proporcional a la consistència del terra.
La raó és que quan s'afegeix aigua a la sorra, sorgeixen ponts capil·lars, és a dir, petites gotetes d'aigua que uneixen els grans entre si. Així doncs, els físics van concloure que, amb una correcta quantitat d'aigua, la sorra humida del desert és al voltant de dues vegades més ferma que la sorra seca. "Un trineu llisca amb més facilitat sobre la sorra del desert ferma simplement perquè la sorra no s'acumula a la part davantera del trineu com ho fa en el cas de la sorra seca", segons els investigadors.

Pintura clau

Una pintura mural a la tomba de Djehutihotep, cap d'una de les regions de l'Alt Egipte entre 1914 i 1852 a.C., mostra que els egipcis van utilitzar aquesta tècnica per fer lliscar els seus trineus. A la pintura es pot veure com una persona aboca aigua a sobre de la sorra de davant del trineu.
Segons els científics, aquest descobriment pot ser útil per optimitzar el transport i el processament de material granular, el comportament físic del qual encara no es comprèn del tot. El material granular representa al voltant del 10% del consum d'energia al món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada